Hlavní obsah

Lékař v Austrálii operoval chlapci lebku domácí vrtačkou

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Lékaři z australského Maryborough se podařilo zachránit život 13letému chlapci operačním zákrokem lebky za pomocí domácí vrtačky. Operaci předtím nikdy neprováděl a musel být naváděn po telefonu neurochirurgem.

Článek

Nicholas Rossi upadl na kole a udeřil se do hlavy. Zdál se být v pořádku, ale jeho matce, která je zdravotní sestrou, se boule na hlavě nelíbila a vzala ho k lékaři. Než se dostal do nemocnice, ztratil Nicholas několikrát vědomí.

„Přišel doktor Rob Carson a řekl nám: ‘Budu muset vrtat, abych uvolnil tlak na mozek, máme jedinou možnost’,“ popsal dramatickou situaci chlapcův otec Michael Rossi. Malé středisko nemělo žádné speciální nástroje a tak musel lékař použít domácí vrtačku. Jelikož Carson zákrok nikdy předtím neprováděl, spojil se telefonicky s odborníkem, který mu radil, kde a jak hluboko má vrtat.

Po zákroku Nicholase transportoval vrtulník do nemocnice v Melbourne. Odtamtud ho pustili v úterý, v den jeho třináctých narozenin, uvedl server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám