Hlavní obsah

KLDR obžaluje americké novinářky, hrozí jim pět let za špionáž

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Dvě americké novinářky, které byly zadrženy 17. března poblíž čínsko-severokorejských hranic, budou obviněny. Uvedla to v pátek severokorejská státní tisková agentura KCNA. Obě ženy jsou přesvědčeny, že když natáčely pořad pro kalifornskou internetovou televizi Current TV o severokorejských uprchlících, byly na čínském území. Za špionáž mohou skončit na pět let ve vězení.

Foto: Reuters

Euna Leeová (vlevo) a Laura Lingová

Článek

Severokorejští pohraničníci zadrželi Američanku korejského původu Eunu Leeovou a Američanku čínského původu Lauru Lingovou 17. března u ústí řeky Tumen. Právě tudy utíkají lidé z KLDR. Obě ženy byly přesvědčeny, že neopustily čínské území na hraniční řece. [celá zpráva]

Pchjongjang již minulý měsíc oznámil, že ženy se budou zodpovídat z ilegálního vstupu do země a z neupřesněných "nepřátelských činů". V pátek KCNA oznámila: „Náš odpovědný úřad se rozhodl postavit americké reportérky před soud na základe zjištění o jejich zločinech.“ Jakých trestných činů se dopustily, KCNA neuvedla. V každé případě se jedná o nedovolený vstup do země, ale může jít i o špionáž. Za tu by jim podle severokorejských zákonů hrozilo pět let vězení, uvedla agentura AP.

Napětí okolo Koreje

Zpráva o obvinění novinářek přišla v době zvýšeného napětí. OSN zpřísnilo sankce uvalené na Severní Koreu po odpálení rakety, která měla 5. dubna vynést satelit. KLDR to považuje za nepřátelský akt, hovořila dokonce, že jde o vyhlášení války. Okamžitě zmrazila program jaderného odzbrojování, šestistranné rozhovory o něm prohlásila za zbytečné a vypověděla inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Pohrozila také opětovným spuštěným jaderného reaktoru v Jongbjonu. [celá zpráva]

KLDR také již týdny zadržuje jihokorejského pracovníka ve společném průmyslovém komplexu. Občan Jižní Koreje podle Pchjongjangu odsuzuje politický systém této komunistické země.

Analytici se domnívají, že Pchjongjang se pokusí využít americké a jihokorejské občany k nátlaku při případných dalších vyjednáváních s Washingtonem a Soulem.

Reklama

Výběr článků

Načítám