Hlavní obsah

Boje s tamilskými separatisty si vyžádaly životy 4500 civilistů, uvádí OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colobmo

Rada bezpečnosti OSN vyzvala separatistické Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE), aby se vzdali, nebo aby alespoň umožnili evakuovat všechny civilisty z místa bojů. OSN odhaduje, že za poslední tři měsíce bylo v oblasti zabito více než 4500 civilistů. Do míst, kde se bojuje, nemají přístup novináři ani humanitární organizace.

Článek

Na rezoluci ani na formálním prohlášení se členové RB OSN shodnout nedokázali kvůli odporu Vietnamu, Japonska a Číny. Zejména Peking již dříve varoval před takovými kroky, které by pomohly tamilským povstalcům reorganizovat se, což vyloučilo dočasné příměří.

Foto: Reuters

Tisíce civilistů prchají na Srí Lance z oblasti bojů.

Z oblasti bojů se v posledních dnech dostalo na svobodu 77 000 až sto tisíc lidí poté, co srílanská armáda prorazila díry v bezpečnostním valu. Dalších 120 000 jich však podle OSN stále může být zadržováno v zóně bojů. Jsou natěsnáni na několika čtverečních kilometrech v pásmu, kam se nemá střílet, pravidelně však hynou po zasažení střepinami. Tamilové je používají jako živý štít chránící jejich poslední enklávu.

Foto: Reuters

Srílnaští civilisté prchali pro poražení zemního valu i na lodích.

Podle velitele srílanské armády generálplukovníka Saratha Fonseky se smrskly síly Tamilů na 300 až 400 bojovníků, nevylučuje však, že v bunkrech a zemljankách se jich ukrývá dalších 700.

Podle velitele srílanské armády generálplukovníka Saratha Fonseky se smrskly síly Tamilů na 300 až 400 bojovníků, nevylučuje však, že v bunkrech a zemljankách se jich ukrývá dalších 700.

Armáda míní v boji pokračovat, dokud nebude zcela poražen generál vzbouřenců Velupillai Prabhakaran. „Podnikneme akce k jeho zničení,“ uvedl Fonseka.

Prabharakan se odmítl vzdát, za což mu byla nabízena milost. Srílanský prezident Mahinda Radžapakse proto ve středu vyloučil, že by vůdce povstalců omilostnil.

Ve středu se vzdali dva členové LTTE, z nichž jeden pro rebely pracoval jako mluvčí a druhý jako tlumočník.

Reklama

Výběr článků

Načítám