Hlavní obsah

Japonsko pohrozilo sestřelením korejského satelitu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Japonsko v pátek varovalo, že by mohlo sestřelit severokorejský satelit, které komunistický režim plánuje vynést do vesmíru počátkem dubna. Tokio se odvolalo na právo bránit vlastní bezpečnost a na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN.

Článek

O možnosti informoval v pátek vládní představitel Takeo Kawamura. „Japonsko podle práva může hájit svou bezpečnost sestřelením předmětu, když to vypadá, že tento dopadne na jeho území,“ řekl.

Severní Korea oznámila, že mezi 4. a 8. dubnem plánuje vynést do vesmíru satelit. Spojené Státy a Jižní Korea se však domnívají, že se KLDR ve skutečnosti chystá otestovat raketu dlouhého doletu. Údajně jde o střelu Taepodong-2, která by mohla zasáhnout Aljašku či Havaj. Severokorejský komunistický režim už jednou raketu neúspěšně testoval.

KLDR má od roku 2006 od Rady bezpečnosti OSN zakázáno vykonávat zkoušky balistických střel. Japonsko uvedlo, že může objekt sestřelit, ať už jde o raketu či satelit. Ministr zahraničí Hirofumi Nakasone dodal, že záležitost bude jeho země konzultovat se spojenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám