Hlavní obsah

Devítileté Brazilce museli provést potrat, znásilňoval ji otčím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Devítiletá Brazilka podstoupila ve středu potrat poté, co lékaři zjistili, že čeká dvojčata. Policejní vyšetřování případu ukázalo, že její těhotenství bylo výsledkem znásilňování, jehož se na ní od jejích šesti let dopouštěl nevlastní otec. Podle lékařů by dívčino nevyvinuté tělo těhotenství a porod nezvládlo.

Foto: Profimedia.cz

Kněz ve městě Recife Pernambuco rodinu vyloučil z církve.

Článek

Třiadvacetiletý muž znásilňoval i dívčinu starší, nyní čtrnáctiletou sestru, která je navíc postižená. Muž se k činlům přiznal a hrozí mu 15 let vězení.

Těhotenství dívky, která byla už v 15. týdnu, lékaři zjistili před několika dny. Dívku, která si stěžovala na bolesti, přivedla do nemocnice v metropoli státu Pernambuco Recife její matka, jež ale o celém pozadí neměla tušení. "Těhotenství znamenalo velké riziko a pro dívku bylo nebezpečné," zdůraznil lékař Sérgio Cabral, který operační zákrok provedl 

Rodiny vyloučili z církve

Arcibiskup z Recife matku i všechny členy lékařského týmu, kteří se na zákroku podíleli, vyobcoval z katolické církve. Hrozí i tím, že matku dívky bude žalovat pro vržadu.

V Brazílii je dobrovolný potrat zakázaný, výjimku tvoří těhotenství v důsledku znásilnění nebo ohrožení života matky. "Stav dívky odpovídal oběma případům a my jako lékaři nemůžeme dovolit, aby byl ohrožen život devítiletého dítěte, jehož orgány ještě nejsou zcela vyvinuté," upozornil Cabral.

I přes zákaz ročně podstoupí v Brazílii ilegální potrat na milión žen. Z nich tisíce tento zákrok nepřežijí.  Lékaře podpořily i nevládní organizace na ochranu žen. V současnosti i brazilské ministerstvo zdravotnictví usiluje o legalizaci potratů, ale naráží na negativní postoj katolické církve. Brazílie je největší katolickou zemí na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám