Hlavní obsah

Požáry v Austrálii mají 200 obětí, lidé hrozí žháři upálením

Novinky, aš, Sydney Morning Herald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Počet obětí ničivých požárů se v Austrálii vyšplhal na 200. V okolí Kinglake bylo v úterý objeveno dalších 11 těl. Záchranáři se obávají, že počet obětí ještě vzroste. Plameny zničily ve státě Victoria 1800 domů. Bez přístřeší se ocitlo 7500 lidí.

Foto: Craig Borrow, Reuters

Záchranář prohlíží trosky spáleného domu

Článek

Podle policie byly nejméně dva z několika desítek požárů zapáleny záměrně. Policie už zveřejnila jméno jednoho podezřelého. Je jím 39letý dobrovolný hasič Brendan Sokaluk. Podezírají ho, že zažehl požár v Churchillu, kde zemřelo 21 osob.

Jakmile byla zveřejněna identita možného žháře, tisíce uživatelů internetové domény Facebook zveřejnily jeho podobu a adresu. Podle nich ho policie příliš chrání. Na žádost policie byly tyto příspěvky z Facebooku i z domény Myspace odstraněny. Lidem, kteří zveřejnili adresu a podobu obviněného, může hrozit trestní stíhání. Rozlobení občané navíc vyhrožovali i dalšímu příslušníkovi Sokalukovy rodiny. Žhář by měl být podle vyjádření rozlícených Australanů mučen a hozen do ohně.

 V Austrálii se už prodávají trička s nápisem: Bastardi, kteří zažehli požáry ve Victorii, by se měli smažit v pekle.

Sokalukovi hrozí až 25 let za mřížemi za žhářství s následkem smrti, dalších patnáct let za zapálení ohně v buši a podle agentury AP ještě trest za držení dětské pornografie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám