Hlavní obsah

Japonský ministr obviněný z opilosti slíbil, že odstoupí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský ministr financí Šoiči Nakagawa v úterý oznámil, že odstoupí z funkce, uvedla agentura AP. Ministr svůj krok zdůvodnil zdravotními potížemi. V posledních dnech byl však obviňován z opilosti na víkendové schůzce ministrů financí nejvyspělejších zemí G7.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Japonský ministr financí Nakagawa oznamuje rezignaci.

Článek

Nakagawa se stal terčem kritiky po tiskové konferenci ministrů financí G7, která se konala minulý týden v Římě. Obviňovali ho, že byl opilý. Nakagawa to popíral. Podle svých slov tak pouze působil, protože byl nachlazený, vzal si silné léky a navíc byl unavený z dlouhého letu.

Nakagawa ve své funkci zůstane nanejvýš do dubna, do té doby než se projedná v parlamentu balíček finanční pomoci japonské ekonomice.

"Rezignaci plánuji podat, jen co dolní komorou projde rozpočet podpory a s ním spojená legislativa,“ oznámil. Premiér slabé vlády Taro Aso jej přitom vyzývá, aby ve funkci v době hospodářské krizi zůstal.

:. Japonský ministr financí Nakagawa na schůzce G7 s guvernérem japonské centrální banky Širakawou. foto: Reuters/Tony Gentile

Současně se omluvil za rozruch, který způsob.

Japonsko prožívá jednu z nejhorších krizí od konce druhé světové války. V podobně těžké situaci se země ocitla během ropné krize v roce 1974. V posledním čtvrtletí roku 2008 poklesla výkonnost japonské ekonomiky o 3,3 procenta. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 12,7 procenta

Reklama

Výběr článků

Načítám