Hlavní obsah

Nad Zemí se poprvé srazily vesmírné satelity

• Aktualizováno
Novinky, pst

Dva velké komunikační satelity se srazily poprvé v historii na oběžné dráze kolem Země. Kolize vytvořila oblaka trosek, která představují i určité riziko pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Podle amerického Úřadu pro letectví a vesmír NASA narazil zřejmě již nefunkční ruský satelit do komerčního satelitu projektu Iridium ve výšce 800 kilometrů nad zemským povrchem, když se oba objekty nacházely nad Sibiří.

Článek

Ruský vojenský satelit vážil přibližně jednu tunu  a byl již mimo kontrolu, když narazil do americké družice, která má hmotnost 560 kilogramů. Komerční družice systému Iridium byla vypuštěna v roce 1997, ruská v roce 1993.

"Věděli jsme, že se něco takového může stát," řekl agentuře AP Mark Matney z Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu. NASA a Pentagon se obávají dominového efektu, při kterém by se trosky satelitů srážely s dalšími družicemi kolem Země.

Podle NASA je však zatím riziko, že trosky družic zasáhnou Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), poměrně nízké, protože stanice je na nižším orbitu asi o 430 kilometrů pod úrovní kolize. Srážka by neměla ohrozit ani plánovanou misi raketoplánu Discovery se třemi kosmonauty, kteří mají k ISS odletět 22. února.

Vyhodnocování následků potrvá týdny

Nicméně NASA předpokládá, že potrvá týdny, než zmapuje následky kolize a upřesní možné následky a rizika. Strategické velitelství USA pro vesmírné pozorování zaznamenalo dva velké oblaky trosek. Podle Pentagonu srážkou vzniklo na 600 úlomků, které mohou ohrozit další satelity.

Specialista na problematiku orbitálních úlomků Nicholas Johnson sdělil stanici MSNBC, že podle něj největší riziko hrozí Hubbleovu vesmírnému teleskopu, protože se pohybuje na vyšším orbitu, aby měl čistší výhled na objekty ve vzdáleném vesmíru.

Srážka satelitů oživila i další diskusi v Nerudovském duchu: Kam s ním? - tedy s odpadem, troskami, které vytvářejí kolem Země ve vesmíru rozptýlené smetiště. Při velkých rychlostech mohou být nebezpečné i poměrně malé úlomky a následky takové srážky by byly fatální. Podle NASA je kolem země nejméně 17 000 objektů větších než deset centimetrů, které by mohly ohrozit funkční satelity.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám