Hlavní obsah

Novým premiérem Zimbabwe je vůdce opozice Tsvangirai

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai byl ve čtvrtek jmenován novým premiérem Zimbabwe ve vládě národní jednoty. Jednání s prezidentem Mugabem o rozdělení moci trvalo od začátku loňského léta.

Foto: Philomon Bulawayo, Reuters

Vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

Tsvangirai získal post po velmi dlouhých a obtížných jednáních, protože autokratický prezident Robert Mugabe se nechtěl vzdát ani části své moci. Domluvené dohody během jednání mnohokrát padly.

Tsvangirai loni vyhrál první kolo prezidentských voleb, ale z druhého sám odstoupil kvůli násilí a útokům na členy jeho Hnutí pro demokratickou změnu.

V úterý se Tsvangiraiovi podařilo prosadit na post ministra financí generálního tajemníka hnutí Tendai Biti. Teprve minulý týden bylo staženo obvinění proti Tendaimu Bitimu, že se pokoušel o převrat v zemi.

Pozice ministra financí v nové vládě je klíčová. Inflace v zemi se odhaduje 231 miliónů procent. Nedávno banka vydala 100biliónovou bankovku. Pak se rozhodla škrtnout na měně 12 nul.

Asi polovina obyvatel je závislá na zahraniční humanitární pomoci. V zemi panuje 90procentní nezaměstnanost.

V zemi navíc řádí epidemie cholery, která si od loňska vyžádala 3400 obětí. Cholerou se nakazilo 60 000 lidí.

Panují obavy, zda se Tsvangiraiovi podaří některý z těchto vážných problémů vyřešit, neboť Mugabe si stále udržuje značnou moc. Sám už loni oznámil, že epidemii se podařilo zvládnout. Až v lednu naznačil ochotu ustoupit a obnovil funkci premiéra.

Reklama

Související články

Choleru má už 60 000 Zimbabwanů

Počet nakažených lidí cholerou v Zimbabwe prudce roste. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že jich je už přes 60 000. Organizace to označilo za...

Výběr článků

Načítám