Hlavní obsah

Atentátník v Mogadišu odpálil auto, zabil 14 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Nejméně 14 lidí usmrtil sebevražedný atentátník v somálské metropoli Mogadišu. Vozem naplněným výbušninami najížděl na sídlo příslušníků mírových jednotek Africké unie (AU), cíl ale nezasáhl. Mezi mrtvými jje kromě civilistů i jeden policista. Dalších 30 lidí bylo zraněno.

Článek

Abdifatah Shaweye, zástupce guvernéra města, agentuře Reuters sdělil, že když se auto s výbušninami přibližovalo, začali na něj policisté hlídkující poblíž základny AU střílet. Zastavit se jej však nepodařilo.

Výbuch podle Shaweye zabil 14 lidí a dalších 30 podle informací lékařů zranil. Mluvčí mírových jednotek mise AMISOM, major Barigye Ba-hoku, uvedl, že žádný z vojáků zraněn nebyl.

.:Zraněnou Somálku v Mogadišu přenášejí její příbuzní do nemocnice.foto: Reuters

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale v podezření jsou zejména skupiny islámských rebelů. Povstalci bojují proti Západem podporované dočasné vládě od začátku roku 2007. Svou aktivitu výrazně zvýšili poté, co se z Mogadiša v lednu stáhly etiopské jednotky, které byly největší oporou somálské vlády.

Někteří odborníci se domnívají, že etiopské stažení otevřelo dveře k moci islamistům napojeným na Al-Káidu. Mezinárodní společenství se proto snaží vytvářet tlak na somálské politiky, kteří se příští týden sejdou v sousedním Džibutsku, aby vytvořili širokou koaliční vládu, do které bude zahrnuta i umírněná muslimská opozice, a zvolili nového prezidenta.

Současná prozatímní vláda nedokázala do Somálska, které od roku 1991 nemá ústřední vládu, vnést stabilitu. Jen za poslední dva roky v zemi zahynulo kolem 16.000 lidí a jeden milion byl donucen opustit své domovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám