Hlavní obsah

Indie jedná s USA o nákupu obranného štítu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Indie vede jednání se Spojenými státy ohledně možného nákupu raketového obranného štítu. Informoval o tom ve čtvrtek list The Financial Times (FT). Rozhovory se podle deníku vedou už nějaký čas, a to na vědecko-technické úrovni, tvrdí americká ambasáda v Dillí.

Článek

Případný prodej technologií by nepochybně rozhněval nukleárního rivala v regionu, sousední Pákistán, stejně jako plán USA umístit ve střední Evropě štít proti případným raketám z Blízkého východu či východní Asie pobouřil Rusko, dodala stanice BBC.

"Museli bychom odpovědět protiopatřením,“ řekl FT nejmenovaný vysoký představitel Pákistánu.

Indičtí představitelé se podle FT zúčastnili nejprve počítačové simulace fungování radarového systému s antistřelami a pak i jeho zkoušky. "Indie je naším partnerem a my jí chceme poskytnout to, o čem se domnívá, že potřebuje pro svou ochranu. Tohle zapadá do rámce budování našeho strategického partnerství,“ citoval deník zdroj z americké ambasády.

Žádné rozhodnutí o nákupu údajně z indické strany nepadlo.

Indie nedávno navázala těsnější spolupráci v oblasti obrany a obchodu. Loni v říjnu spolu obě země podepsaly dohodu o spolupráci v oblasti civilní jaderné energetiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám