Hlavní obsah

Pasažér musel zakrýt tričko s arabským nápisem, vysoudil pět miliónů

Novinky, BBC, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Pasažér, který byl donucen na newyorském letišti zakrýt triko s arabským nápisem před nástupem do letadla, má dostat náhradu 240 000 dolarů (cca pět milionů Kč). Odškodné zaplatí z rozhodnutí soudu představitelé bezpečnosti letecké přepravy a aerolinek JetBlue Airways.

Článek

Incident se stal v roce 2006, kdy v USA žijící Raed Jarrar čekal na newyorském letišti JFK na svůj let oblečený v tričku, na němž měl v angličtině a v arabštině nápis: „Nebudeme mlčet.“ 

Pracovníci bezpečnosti a posádka ho vyzvali, aby si triko sundal, protože je kvůli arabskému nápisu nepříjemné ostatním cestujícím. Jarred pod tlakem pracovníků aerolinek a bezpečnosti triko zakryl. Jeho následná žaloba se však týkala i skutečnosti, že musel sedět v letadle zcela vzadu.

Podobných případů se objevila ve Spojených státech v atmosféře po teroristických útocích v roce 2001 celá řada. Toto vysouzené odškodné za diskriminaci na etnickém základě je však zatím nejvyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám