Hlavní obsah

Somálští piráti mají zázemí po celém světě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Somálští piráti operující u východního pobřeží Afriky, kde unášejí stále více lodí a pohádkově se tak obohacují, nemají zázemí jen v bídou postižené vlasti, ale po celém světě. Většinou jejich aktivity podporují emigranti z Afrického rohu. Napsala to agentura AP.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží časté.

Článek

"Máme vyjednavače, tlumočníky a zprostředkovatele ve spoustě oblastí po celém světě. Tito lidé nám pomáhají při předávání výkupného a vyhledávání lidí, s nimiž máme vyjednávat. Víc se mě neptejte,“ potvrdil AP v telefonu Ahmed Sulejman z přístavu Eyl, kde kotví hned několik unesených lodí.

Spolupracovníci pocházející z Afrického rohu nabízejí pirátům své prostředky, zařízení a informace za podíl na výkupném. S jejich pomocí získali piráti letos nejméně 30 miliónů dolarů (přes půl miliardy korun).

"Na tom podniku se podílí somálská diaspora po celém světě,“ říká odborník na Somálsko z Purdue univerzity v Indianě Michael Weinstein. Z rozhovorů, které vedl s různými vyjednavači vyplývá, že fenomén sahá například do Kanady, kde žije na 200 tisíc Somálců. To potvrzuje i Brit John S. Burnett, který se únosy u somálského pobřeží zabývá. "Místa jako Eyl získávají jen část z miliónových výkupných. Somálská diaspora je ohromná,“ řekl.

Pirátům v Somálsku pomáhají také uplacení úředníci

Šéf somálské národní bezpečnosti Šejk Kásim Ibrahim Núr uvedl, že existují důkazy o spojení pirátů s emigranty žijícími v Keni či Spojených arabských emirátech. „Všechno, co vám můžu říci, je, že máme lidi v Nairobi, Džibuti, Dubaji a ve spoustě dalších zemí,“ potvrdil další pirát Gamase Hassan Saíd z Eylu.

Zjišťování, kolik peněz končí v zahraničí, ztěžuje neexistence bankovního systému v Somálsku, které nemá funkční vládu téměř dvacet let. Pirátům ve vlasti také pomáhají desítky podplacených úředníků.

Pirátství u břehů Somálska

Jen za letošek zaútočili piráti na nejméně 90 lodí, přičemž se jim podařilo unést nejméně 36 z nich. Je mezi nimi i ukrajinská loď Faina s třemi desítkami tanků na palubě a saúdskoarabský tanker s ropou za víc než sto miliónů dolarů.

Reklama

Související články

Somálské vody jsou nejnebezpečnější na světě

Somálské teritoriální vody jsou nejnebezpečnější na světě, oznámil ve čtvrtek Mezinárodní námořní úřad (IMB). Přes šedesát z téměř dvou set letošních případů...

Výběr článků

Načítám