Hlavní obsah

VIDEO: Nejhorší záplavy v Austrálii za 34 let zatopily Brisbane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRISBANE

Po prudké bouři zasáhly v noci na čtvrtek australské město Brisbane záplavy, které jsou nejhorší za 34 let. Mnohé lidi zcela zaskočily, protože voda se po prudkých deštích vzedmula neobyčejně rychle a nečekaně. Záplavy si vyžádaly jednu oběť. Mnoho domácností je bez proudu.

Článek

Při záplavách zahynula žena, kterou voda smetla i s jejím automobilem. Bouře přinesla 250 milimetrů srážek, které napršely během pouhých šesti hodin. V zaplavených autech ale zůstalo uvězněných více motoristů, ty se však podařilo zachránit. Voda smetla i stádo jelenů, kteří naštěstí umějí dobře plavat.

:. Bouře v Brisbane strhávala střechy.foto: ČTK/AP

Policie už začala evakuovat obyvatele domů ohrožených sesuvy půdy. "Vyslali jsme posádky, ale záchranářská auta byla smetena z cesty,“ uvedl starosta města Ipswich pro International Herald Tribune k problémům, jimž čelili záchranáři.

Místy voda v ulicích a domech dosáhla výše až dvou metrů, zmiňuje AFP. Voda však většinou rychle klesla, může ale opět stoupnout, varují úřady.

:. Členové rugbyového týmu z Brisbane pomáhají odstraňovat následky škod po bouři v Brisbane.foto: ČTK/AP

"Probudil jsem se, rozhlédnul se kolem sebe a zjistil jsem, že mi postel plave na víc než metr vysoké hladině vody, která mi natekla do ložnice," řekl místní rozhlasové stanici Dave Gilbank z Brisbane.

Bez elektřiny se ocitlo na 20 000 odběratelů, většinou domácností, uvádí agentura Bloomberg. Dodávky byly přerušeny jen několik minut poté, co se podařilo odstranit masivní výpadek po víkendovém cyklónu, kdy bylo bez proudu 230 000 lidí.

Kromě samotného Brisbane a Ipswiche byla záplavami zasažena i další města ve státě Queensland. Silně jsou postiženy zejména pobřežní oblasti.

:. Obyvatelka Brisbane suší věci poničené při záplavách.foto: ČTK/AP

Záplavy v některých oblastech jsou nejhorší od roku 1974, řekl novinářům starosta Ipswiche Paul Pisasale. Více než tři desítky lidí bylo třeba zachránit z aut, kterými se snažili projet rychle stoupající vodou v ulicích, dodal.

"Tuhle zatracenou katastrofu nám matka příroda připravila hrozně rychle," dodal Pisasale.

Jde už o druhou bouři, která stejnou oblast postihla za necelý týden. V neděli v noci se státem Queensland přehnaly bouře podobné cyklónu, které zabily jednoho muže a přerušily dodávku elektřiny do více než 230 000 domů a podniků. Národní i státní vláda v oblasti vyhlásily stav nouze, který byl ve čtvrtek prodloužen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám