Hlavní obsah

Afghánistán zakázal pouliční žebráky

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánská vláda se rozhodla skoncovat s pouličním žebráním. Žebráky zakázala a místním úřadům nařídila posílat je do domovů a sirotčinců. Afghánci jsou k nařízením skeptičtí.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Pouličních žebráků v Afghánistánu s příchodem zimy přibývá, často jsou mezi nimi děti.

Článek

Podle vlády jsou žebráci náchylní k zločinům anebo se často stávají terčem různého zneužívání. V afghánských městech je však tolik bídy a tedy i žebráků, že nařízení nutně vyvolává u Afghánců skeptické reakce.

Většina žebrajících jsou ženy, děti, lidé s tělesným postižením nebo staří lidé. V ulicích měst jich přitom začíná přibývat v souvislosti s nadcházející zimou a méně častými příležitostmi k obživě. Zejména děti jsou častým cílem sexuálních útočníků a drogových pašeráků.

Organizace spojených národů nemá přehled o počtu afghánských žebráků, nicméně země je podle ní pátou nejméně rozvinutou na světě. Podle humanitárních organizací žije téměř polovina její populace z méně než 40 korun denně, zatímco se Světový potravinový program OSN snaží nasytit na osm miliónů Afghánců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám