Hlavní obsah

Na muslimském jihu Thajska zabíjely bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Jeden člověk byl zabit a nejméně 71 lidí utrpělo zranění při výbuchu dvou bomb nastražených na ovocném trhu a před obchodem s čajem na muslimském jihu Thajska. Informovala o tom místní policie, která z násilného činu podezírá islámské separatisty.

Foto: Chaiwat Subprasom , Reuters

Policie z činu podezírá islámské separatisty.

Článek

Cílem první exploze bylo pravděpodobně shromáždění 300 vedoucích představitelů vesnic provincie Narátchivát, která patří ke třem nejjižnějším thajským provinciím zmítaným separatistickým násilím. Ozbrojený boj povstalců si v těchto vesnicích vyžádal za posledních pět let již přes 3200 obětí.

Druhá nálož ukrytá v zaparkovaném motocyklu vybuchla o dvě minuty později asi o sto metrů dál u obchodu s čajem. Pět zraněných má v hlavě střepiny a musí být operováno, uvedly nemocniční zdroje. Čtyřicet méně vážně zraněných osob bylo naopak již propuštěno domů.

Jihothajské provincie Narátchivát, Jalá a Pattání, sousedící s Malajsií, bývaly v minulosti součástí islámského sultanátu a k převážně buddhistickému Bangkoku byly připojeny před sto lety. Plných 80 procent místních obyvatel zde nicméně nadále zůstává věrných muslimské víře a mluví malajským dialektem.

Separatistické násilí, za něž nepřijímá zodpovědnost žádná konkrétní skupina, sahá od střelby útočníků z jedoucích aut přes pumové atentáty až po uřezávání hlav a zaměřuje se jak proti buddhistům, tak proti muslimům spolupracujícím s thajskými úřady, jako jsou policisté, vojáci, vládní úředníci, ale i učitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám