Hlavní obsah

Osud předáka Kim Čong-ila stále není znám, fámy bují

Novinky, ČTK, aš, Korean Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

V pondělí svět napjatě očekával, že Severní Korea oznámí významnou zprávu, jak informovala japonská média. Spekulovalo se dokonce o tom, že stát oznámí smrt svého předáka Kim Čong-ila, zřejmě však se jednalo o omyl. Pchjongjang jen odmítl zprávy o údajných zdravotních potížích vůdce KLDR. Jeho nemoc se však považuje za fakt, tvrdí český velvyslanec v Jižní Koreji Jaroslav Olša.

Článek

"V posledních dnech už spekulace o zdraví Kim Čong-ila zmizely z titulních stran jihokorejských deníků. Zdá se, že média spekulace o tom, že severokorejský ´Drahý vůdce v druhé polovině srpna prodělal mozkovou mrtvici a byl pod dozorem čínských lékařů operován, považují už za daný fakt´,“ uvedl pro Novinky Olša.

„V novinách se spíše spekuluje o tom, ze kdy jsou poslední Kim Čong-ilovy záběry, které odvysílala severokorejská televize - většina komentátorů se přiklání k tomu, že se jedná o záběry staré, jejichž cílem je přesvědčit zahraničí o tom, že vše v Severní Koreji pokračuje jako dřív," dodal Olša.

Japonci neměli dobré informace

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení zřejmě japonský list Jomiuri šimbun, který v sobotu uvedl, že KLDR oznámí v pondělí významnou zprávu, neměl přesné informace. Severokorejská státní tisková agentura KCNA pouze vydala zprávu o tom, že se mimořádně sešla severokorejská vláda, aby projednala rozpočtové otázky. KCNA neuvedla, zda se Kim zasedání vlády zúčastnil.

Diplomatické zdroje agentury Reuters v Pekingu popřely, že by Kim trpěl akutními zdravotními problémy, které by ho přinutily k rezignaci. "Celkově není jeho zdravotní stav dobrý. Ale určitě nemá (momentálně) žádné potíže," uvedl jeden zdroj pod podmínkou anonymity. Spekulace o možném Kimově úmrtí označil za nesmysl.

Spekulace o Kimově zdraví odmítl i bývalý spolupracovník jihokorejského prezidenta Ču Pu-kil, který minulý týden jednal v KLDR o posílení vzájemných vztahů obou Korejí: "Severokorejští funkcionáři, s nimiž jsem v Pchjongjangu hovořil, vehementně odmítali spekulace médií, že Kim má zdravotní problémy."

Drahý vůdce se na veřejnosti neobjevuje

Kim Čong-il naposledy vystoupil na veřejnosti 14. srpna. Potom podle jihokorejských a amerických tajných služeb prodělal mozkovou mrtvici, po níž částečně ochrnul. Představitelé tajných služeb se nicméně domnívají, že Kim se nyní zotavuje a stále pevně drží v rukou moc. Nyní se dokonce objevily spekulace, že ani nemusel prodělat mozkovou operaci. Na veřejnosti se však neobjevuje

Před týdnem sice Severokorejci zveřejnili deset fotografií Kima při návštěvě ženské dělostřelecké jednotky. Na snímcích Kim hovořil s vojáky a vojákyněmi a sledovat nácvik střelby. Fotografie však byly nedatované a Kim v khaki bundičce na nich vypadal zcela zdravě, což vzbudilo velké pochybnosti o tom, že snímky jsou aktuální.

Kim Čong-il

Oficiálně se narodil 16. února 1942 v partyzánském táboře na úpatí hory Pektusan. Západní a ruské prameny však zmiňují narození už v předchozím roce na Dálném východě.

Severokorejským vůdcem se stal fakticky po smrti svého otce Kim Ir-sena v červenci 1994. Oficiálně byl jmenován v září 1998. V KLDR ho nazývají "velkým vůdcem" či "velkým vůdcem a milovaným soudruhem" (prezidentský titul byl po smrti Kim Ir-sena oficiálně zrušen).

Kim žil v mládí v Číně a do školy chodil v bývalé Německé demokratické republice. Po studiu politických věd a ekonomie v Pchjongjangu nastoupil do aparátu strany. Byl mimo jiné Kim Ir-senův osobní tajemník a byl také odpovědný za kulturní politiku.

V roce 1997 přežil pokus o atentát. Už v říjnu 1983 měl ale podle západních tajných služeb sám zorganizovat atentát na jihokorejskou vládní delegaci v Rangúnu (17 mrtvých). O čtyři roky později údajně zosnoval atentát na letadlo Korean Airlines (166 obětí).

Od poloviny 90. let se také spekuluje o miliónech dolarů, které si Kim uložil v zahraničních bankách, zatímco v Severní Koreji panuje chudoba a hlad.

Kim se opakovaně na veřejnosti neobjevoval celé měsíce. V srpnu 1994 japonský tisk uvádí, že vůdce trpí cukrovkou a cirhózou jater. Stále častěji se píše o tom, že tento náladový muž je milovníkem alkoholu, pochoutek a rychlých aut. Kim má též slabost pro krásné ženy a hollywoodské filmy, jež sbírá, píše zahraniční tisk. Vůdce přiznal, že v minulosti hodně pil a kouřil.

Zbožštělý vůdce odmítá hovořit o svém nástupci. V lednu 2005 však státní rozhlas oznámil, že Kim Čong-ila jednou nahradí jeden z jeho synů. 9. září 2008 se Kim neukázal při oslavách 60. výročí vzniku KLDR. Jižní Korea a USA tvrdí, že prodělal mrtvici.

Kim má pět až sedm sourozenců, dvě dcery a tři syny. První dceru má s manželkou Hong Il-čon. Podle některých zpráv si Hong po rozvodu znovu vzal a měl s ní i další dceru. Hovoří se také o druhé manželce (či milence) Song Hje-rim, s níž má vůdce syna Kim Čong-nama. Po rozchodu pobývala Song ve Švýcarsku, kde později zmizela. Od té doby žil Kim s dalšími nejméně dvěma ženami.

Kim Čong-ilovi je připisováno autorství různých knih, oper, teorií a staveb, včetně kulturního paláce v hlavním městě. 

Kim se na veřejnosti neobjevil už dva měsíce, severokorejská tisková agentura KCNA sice uvedla, že sledoval 4. října fotbalový zápas dvou univerzitních týmů, ale fotografie se neobjevila. Po zveřejnění fotografií poslal telegramy všem světových vůdcům, kteří mu gratulovali k 60. výročí založení země. Byl mezi nimi čínský prezident a generální tajemník OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám