Hlavní obsah

Arktický ledovec rekordně taje, státy už se přou o uvolněnou cestu

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nová satelitní měření potvrdila zrychlující se tání hlavního ledovce v Severním ledovém oceánu. Jeho velikost je druhou nejmenší zaznamenanou a letní sezóna tání ještě neskončila.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Národní středisko dat o sněhu a ledu v coloradském Boulderu oznámilo, že se velikost ledovce zmenšila na 2,03 miliónů čtverečních mil. Nejmenší byl ledovec loni v září. Tehdejší rozloha činila 1,65 miliónů čtverečních mil.

Letní sezóna tání potrvá však ještě tři týdny a tak rekord zřejmě padne.

Arktický ledovec taje přes léto a v zimě znovu zamrzá. V uplynulých letech se ale stále víc ledu ztrácí v moři a už se neobnoví. Vědci varují, že celá oblast "věčného ledu" by mohla být do pěti až deseti let během letního období zcela bez ledu. Dosavadní předpovědi přitom uváděly, že arktický led roztaje někdy mezi lety 2040 až 2100.

Tající led uvolnil cestu mezi oceány, státy se o ni přou

Poprvé od roku 1978 uvolnil tající led legendární severozápadní cestu z Atlantiku do Tichého oceánu, jež bývá celý rok blokována ledem. Celoroční zpřístupnění této námořní cesty by zvýšilo lodní dopravu v oblasti a nežádoucí změny ještě urychlilo. Plavidla by na cestě mezi Evropou a Asií ušetřila cestou přes Arktidu tisícovky kilometrů oproti dosavadní plavbě přes Panamský průplav.

Otevření severozápadní cesty už ale vyvolává mezinárodní spory. Kanada upozornila, že má všechna práva na tu část severozápadní cesty, která prochází jejím územím, a může tam tedy zakázat provoz. Proti tomu se ale staví Spojené státy a Evropská unie. Zastávají názor, že nová cesta by měla mít mezinárodní charakter a všechna plavidla by měla mít právo ji využívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám