Hlavní obsah

Při spojeneckém náletu v Afghánistánu znovu zasaženi civilisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Koaliční vojska vedená Spojenými státy oznámila, že při pondělním náletu na pozice povstalců z hnutí Tálibán v centrální provincii Oruzgán zemřelo také osm civilistů. Spojenci prý nevěděli, že s sebou Tálibové vzali i rukojmí, včetně dětí.

Foto: Adnan Abidi , Reuters

Při úderech mezinárodních sil zemřely v Afghánistánu v nedávných měsících desítky civilistů.

Článek

Útok, při němž zemřelo 25 rebelů, následoval po nevydařeném obklíčení koaličního konvoje. Povstalci se po něm ukryli do přilehlých míst, kde zadrželi 11 civilistů, mezi nimi i malé děti, oznámili spojenci s tím, že tři přeživší militanti byli ošetřeni.

Šéf provinční policie obvinil Tálibán ze zneužívání civilistů, u nichž se často povstalci ukrývají. "Jestliže pak při útocích zemřou civilisté, odpovědnost padá na Tálibán a jeho teroristické sponzory.“

Při úderech mezinárodních sil zemřely v Afghánistánu v nedávných měsících desítky civilistů. Jeden z nejtragičtějších náletů se udál počátkem července na východě země. Americká letadla tam zasáhla svatební hostinu, přičemž zemřelo přes 60 lidí.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí opakovaně Američany a Brity kritizoval za vysoký počet civilních úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám