Hlavní obsah

VIDEO: Čína je na olympiádu připravena, smog ale trvá

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Padesát dní před zahájením letní olympiády v Pekingu Čína hlásí, že dokončila všechny přípravy. S předstihem skončilo budování olympijského stadiónu, novotou září i jiná sportoviště, hotely, další linky metra a letištní terminál. Jeden velký problém však přetrvává - smog, kvůli němuž není pořádně vidět na víc než pár desítek metrů.

Článek

Peking se chystá přivítat na osm miliónů atletů, novinářů a diváků z celého světa. Úřady naplánovaly rozšíření kapacity městské hromadné dopravy a sjednotily ceny. Omezí se prý jen průjezd 20 až 30 procent aut, která Peking denně brázdí, a doprava během her bude plynulá.

Také sportoviště včetně olympijského stadiónu, tzv. Ptačího hnízda, jsou připravena a chybí jen doladit detaily.

Se znečištěným prostředím si však Číňané neporadili. Poté, co Austrálie počátkem týdne nedoporučila svým atletům účast na zahajovacím ceremoniálu, se proto rozhodli pozvat tým zahraničních specialistů. Dvanáctičlenný panel odborníků ze Spojených států, Itálie a dalších zemí má monitorovat míru znečištění, podílet se na předpovědi počasí a posuzovat efektivnost nápravných opatření.

Vzhledem k tomu, že město měsíc a půl před zahájením her dál halí smog, pochybují experti, že se dá stav zvrátit. Zvláště, když se pořadatelé odvolávají na to, že v srpnu se rozptýlí dešťové mraky, a situace bude vyřešena. „Jestli bude předpověď nepříznivá, přijmeme přísná opatření, jako omezení vjezdu aut do Pekingu, abychom znečištění omezili,“ citovala agentura Reuters Tang Siao-jena, který má expertní komisi šéfovat.

Olympijské hry v Číně začínají symbolicky 8. 8. 2008. Hry paraolympioniků startují v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám