Hlavní obsah

Afghánští vojáci zabavili rekordní množství hašiše

CNN, Novinky, DPA, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánská policie zabavila v pondělí u pákistánské hranice rekordní množství hašiše. Hmotnost zabavené drogy je srovnatelná s hmotností 30 dvoupodlažních autobusů, které jezdí po Londýně. Droga v hodnotě asi 400 miliónů dolarů byla ukryta v zákopech v provincii Kandahár, oznámili ve středu zástupci koaličních jednotek ISAF.

Foto: Profimedia.cz

Zabavená narkotika skončila v plamenech.

Článek

Celkem bylo zabaveno 261 tun hašiše. Všechen byl spálen. Úřady věří, že povstalcům z hnutí Tálibán udělaly čáru přes rozpočet. „Afghánské policejní síly jediným objevem těžce ochromily schopnost Tálibánu nakoupit zbraně, které ohrožují bezpečnost regionu,“ řekl generál David McKiernam, velitel sil ISAF.

Afghánští představitelé uvedli, že za úspěchem akce je lepší připravenost policistů. Ministerstvo vnitra dál informovalo, že v provincii Hílmand policie nedávno zabavila přes pět tun opia v ceně asi 30 miliónů dolarů. Zatkla při tom 13 lidí.

Právě opium je největším afghánským drogovým problémem. V zemi se ho loni vyprodukovalo 9 000 tun - dost na výrobu 880 tun heroinu, což představuje 93 procent světových dodávek.

Protinarkotické policejní oddíly však v poslední době proti výrobcům opia opakovaně úspěšně zasáhly. Podle ministerstva vnitra se opium už nevyskytuje v 21 z 36 zemských provincií. Farmáři proto začínají upřednostňovat pěstování konopí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám