Hlavní obsah

Policie po několika hodinách propustila vůdce zimbabwské opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE
Aktualizováno

Zimbabwská policie ve středu zadržela ve městě Lupane na západě země a po osmi hodinách hodinách opět propustila prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraie. Ten je zároveň předákem opozičního Hnutí pro demokratickou změnu.

Foto: Reuters

Předák zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai

Článek

Mluvčí hnutí Nelson Chamisa uvedl, že Morgan Tsvangirai byl zatčen v 11 hodin SELČ u blokády na silnici severně od města Bulawayo. Podle něj ozbrojení policisté obklíčili kolonu vozidel a lidem z hnutí nedovolili z aut vystoupit. Tsavngiraie pal převezli na policejní stanici, kde ho obviňovali, že ohoržuje veřejnou bezpečnost, když poniká kampaň bez povolení. Nakonec ale obviněn nebyl a po osmi hodinách byl propuštěn.

"Vypadá to, že chtějí narušit naši kampaň,“ uvedl po zatčení Tsvangiraie mluvčí Chamisa. Další mluvčí George Sibotshiwe dodal, že zadržení "nebylo ničím jin než bežným obtěžováním, které je zcela zbytečné". "Viděli jsem horší věci, než tohle,." dodal ještě.

Tsvangiraiovo zadržení vyvolalo velké pobouření ve světě. Výhrady měla vláda USA i vlády evropských zemí.

První kolo prezidentských voleb z 29. března, jehož výsledky byly vyhlášeny s několikatýdenním zpožděním, nerozhodlo. Nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční počet hlasů. Druhé se uskuteční 27. června

Tsvangirai se snaží porazit kontroverzního Roberta Mugabeho, který vládne zemi od vyhlášení samostatnosti. U moci je 28 let a zemi přivedl do ekonomické propasti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám