Hlavní obsah

Mugabe přirovnal americkou diplomatku k prostitutce

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Zimbabwský prezident Robert Mugabe pokračuje v ostré rétorice proti západním zastupitelům. Zatímco americkou diplomatku o víkendu přirovnal k prostitutce, jejímu kolegovi pohrozil vyhoštěním ze země.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

V Zimbabwe se má koncem června uskutečnit druhé kolo prezidentských voleb. Mugabe při té příležitosti varoval před zahraničními vlivy na výsledek hlasování.

„Zimbabwe nemůže být britská ani americká země. Je africká,“ řekl a pokračoval: „Vídali jsme tady rozradostněné Brity a Američany a pamatujeme, jak se jejich zastupitelé chovali, jako by Zimbabwe bylo Británie nebo Amerika. Ta americká holka (náměstkyně ministerstva zahraničí USA pro Afriku Jendayi Frazerová) se po světě proháněla jako prostituka.“

Mugabe dál řekl, že jestli se budou USA míchat do volebního procesu v Zimbabwe, bude jejich velvyslanec James McGee ze země vyhoštěn.

Napětí před volbami

První kolo voleb se v Zimbabwe uskutečnilo 29. března. Hlasování do parlamentu vyhrála opozice a její předák Morgan Tsvangirai získal i nejvíc hlasů v prezidentské volbě. Nedostal však nadpoloviční většinu hlasů potřebou ke zvolení. Volební komise několik týdnů odkládala zveřejnění pro vládu nepříznivých výsledků, což bylo v rozporu s ústavou.

Postup úřadů odsoudilo zahraničí, přičemž americká diplomatka Frazerová patřila k nejhlasitějším kritikům. Mugabeho vládu obvinila ze zastrašování obyvatel a snahy ukrást volby pro sebe.

Kampaň před druhým kolem volby provází napětí. Vláda zatkla desítky opozičních členů a desítky lidí zemřely. Opoziční Hnutí pro demokratickou změnu uvedlo, že Mugabe dal sestavit seznam lidí, kteří mají být popraveni. Figuruje na něm prý i Tsvangirai.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimbabwská opozice je terčem dalších útoků

Ve středu bylo zadrženo padesát příznivců zimbabwské opozice poté, co vstoupili do stávky. Vláda obvinila opoziční Hnutí pro demokratickou změnu, že výzvou...

Výběr článků

Načítám