Hlavní obsah

Dav v Keni upálil 11 starých lidí pro údajné čarodějnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

V západní Keni bylo zaživa upáleno nejméně 11 převážně starých lidí poté, co byli obviněni z čarodějnictví. Bylo mezi nimi osm žen a tři muži. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na keňskou policii. Ta vyslala do regionu posily, aby zabránily případným nepokojům.

Článek

Stovka rozzlobených lidí z vesnice Nyakeo, která leží 300 kilometrů západně od metropole Nairobi, hledala v úterý večer údajné čarodějníky dům od domu podle předem připraveného seznamu.

Všechny oběti byly upáleny ve svých domech. Před upálením prý byly svázány. Obětem bylo podle policejního mluvčího většinou 70 až 90 let, jedna byla zhruba čtyřicetiletá. Rozlícených dav vypálil ve vesnici celkem 30 domů.

"To je nepřijatelné. Lidé si nemohou sami zjednávat spravedlnost, když někoho podezřívají," řekl o upálení představitel místních úřadů. "Budeme viníky stíhat," dodal.

"Nemohu tomu uvěřit, že má manželka, tak stará, byla tak brutálně zabita," bědoval pastýř Enoch Obiero. "Má matka byla ve vesnici vždycky vzorem, proč ji dav zabil, je pro mě nepochopitelné," stěžovala si další žena z vesnice.

Na západě Keni byly v devadesátých letech zabity desítky lidí podezřelých z čarodějnictví. V oblasti je víra v černou magii hluboce zakořeněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám