Hlavní obsah

CNN čelí žalobě dvou Číňanek, chtějí dolar pro každého Číňana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/NEW YORK

Čínská učitelka a kosmetička podaly u newyorského soudu žalobu na televizní stanici CNN. Požadují po ní 1,3 miliardy dolarů (20,7 miliardy korun), tedy jeden dolar na každého Číňana, za urážlivé výroky komentátora stanice Jacka Caffertyho. Ve středu zažalovalo CNN ze stejného důvodu u pekingského soudu 14 čínských právníků, kteří žádají po stanici veřejnou omluvu.

Článek

Cafferty vyvolal v Číně pobouření svými prohlášeními v pořadu z 9. dubna. Komentátor tehdy řekl, že Spojené státy "nadále pokračují v dovozu čínského šuntu s barvami obsahujícími olovo a přiotráveného žrádla pro domácí zvířata. Tím (v Číně) vytváříme pracovní místa, kde lze platit dělníkům dolar měsíčně a produkovat levné krámy, které si posléze kupujeme ve Wal-Martu".

"Myslím, že naše vztahy s Čínou se určitě změnily. Také si ale myslím, že v zásadě jde o stejnou bandu lumpů a gangsterů, jako v uplynulých 50 letech," dodal.

Urážka všech Číňanů

Obě ženy, které žalují CNN u newyorského soudu, tvrdí, že Caffertyho výroky urazily všechny Číňany. Komentátor jim údajně "úmyslně způsobil duševní újmu", oznámil právník obžaloby.

Čínské ministerstvo zahraničí označilo žalobu za spontánní čin obyčejných Číňanů. Odmítlo se vyjádřit k tomu, zda jejich iniciativu podporuje.

CNN se omluvila, Čína to nepřijala

CNN se minulý týden za Caffertyho výroky omluvila. Vedení stanice zdůraznilo, že slova o bandě "se týkala čínského vedení, nikoli čínského lidu", a omluvilo se za tuto formulaci všem, kteří to pochopili jinak. Čína však omluvu nepřijala, označila ji za nedostatečnou a podala na stanici formální stížnost.

Čínská média označila Caffertyho poznámky za důkaz předpojatosti Západu vůči Číně a neobjektivního zpravodajství, zejména o událostech v Tibetu.

Komentátorovy výroky prý také posílily vlnu protizápadních nálad, které se v Číně zvedly po zastávkách olympijského ohně v Londýně, Paříži a San Francisku. Demonstrace protibetských aktivistů a zastánců dodržování lidských práv tam na počátku dubna výrazně narušily štafetu s olympijskou pochodní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám