Hlavní obsah

Před volbami v Nepálu roste násilí, bylo zabito osm maoistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMANDÚ

Před čtvrtečními parlamentními volbami vyvrcholilo rostoucí násilí v Nepálu smrtí sedmi maoistů. Zabily je ve středu vládní milice dohlížející na poklidný průběh blížících se voleb. V okrese Dang bylo podle agentury AP kvůli nepokojům zrušeno hlasování.

Foto: Krishna Adhikari , Reuters

Zraněný nepálský maoista v nemocnici

Článek

Informace o středečním střetu v okrese Dang na jihozápadě země jsou značně protichůdné. Maoisté tvrdí, že napadli a zadrželi asi čtyřicet mladých spolupracovníků vládnoucí nepálské Kongresové strany. Údajně se chystali falšovat volby.

Policie říká, že terčem útoků maoistů byl samotný kandidát strany jedoucí v autě. Další bezpečností zdroje zase sdělily, že maoisté porušili zákaz vycházení, vyhlášený po smrti jednoho z levicových kandidátů.

Při zásahu bylo zabito nejméně sedm maoistů. Maoisté doplňují, že 15 lidí bylo zraněno. Další byl zabit při nepokojích na jihovýchodě země. Nepokoje propukly poté, co byl v úterý zastřelen jeden z maoistických kandidátů Riši Rádž Šarma.

Podle agentury AP byly okrese Deng kvůli násilí zrušeny volby, které jsou součástí mírové dohody s maoistickými povstalci a měly by znamenat první krok ke zrušení monarchie a následnému vzniku parlamentní republiky.

Maoisté vyzývají ke klidu

Vedení maoistů vyzvalo k uklidnění situace. Vůdce maoistických komunistů Pračánda nicméně požaduje, aby vláda pachatele násilností potrestala.

Volby jsou první za posledních deset let a hrají klíčovou roli při nastolení demokracie po odstavení absolutistického krále Gjanéndry. Mají také napomoci sjednotit zemi rozdělenou mezi příznivce monarchie, demokratické síly a maoistické skupiny, které vedou už deset let boj proti vlády. V bojích zahynulo 13 000 lidí. Maoisté mají ve 26miliónové zemi silné pozice, protože stát je velmi chudý. Třetina obyvatel žije za méně než dolar na den, a tak je jim blízká idea zemědělského komunismu, přestože 80 procent obyvatel jsou hinduisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám