Hlavní obsah

Mušarafova strana přiznala porážku v pákistánských volbách

– ISLÁMÁBÁD • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, BBC, rei, nek

Pákistánská muslimská liga Kaide Azam podporujícího prezidenta Parvíze Mušarafa v úterý přiznala porážku ve volbách do parlamentu. O poslanecké křeslo přišel i její šéf Čaudhrí Šudžát Husajn. Nejvíc hlasů získala strana zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové spolu s dalším opozičním seskupením někdejšího premiéra Naváze Šarífa.

Foto: Jerry Lampen , Reuters

Příznivci Naváze Šarífa oslavují po zjištění prvních výsledků.

Článek

Nebyla oslabena jen pozice Mušarafova blízkého spojence, ale i samotného prezidenta. Jednat s ním totiž odmítá Šaríf a je pravděpodobné, že bude žádat Mušarafův odchod. Prezident před volbami řekl, že bude spolupracovat, ať už se stane vítězem kdokoliv.

Husajnova strana avizovala už po uzavření volebních míst, že je připravena v případě porážky přejíž do opozice. Jelikož žádná ze stran nezískala ve volbách většinu, je pravděpodobné, že se pokusí Bhuttové Pákistánská lidová strana s Navázovou Pákistánskou muslimskou ligou vytvořit koalici.

Státní televize oznámila, že strany sdružující islámské radikály na rozdíl od voleb v roce 2002 tentokrát utrpěly jednoznačnou porážku.

Pozorovatelé hlásili nesrovnalosti

Pozorovatelé z pákistánské organizace Free and Fair Election Network hlásili některé nesrovnalosti při hlasování. Například v provincii Pandžáb se údajně vyskytly případy, kdy nebylo dovoleno hlasovat ženám. Ve stovkách volebních místností se prý místní šéfové stran snažili ovlivňovat voliče.

:. Mnoho lidí odradil od hlasování strach z násilností.foto: Reuters/Jerry Lampen

Voličská účast byla podle odhadů pod 40 procent. Řada lidí se bála jít volit kvůli hrozícím násilnostem. Nejméně 20 lidí zemřelo v zemi v souvislosti s předvolebními střety. Většina obětí se hlásila k Bhúttové straně. Na pořádek dohlíželo na půl miliónu příslušníků bezpečnostních složek.

Mušaraf by mohl být sesazen

Prezidentu Mušarafovi hrozí při vítězství opozice v parlamentu sesazení z funkce.

Mimořádné antipatie vůči Mušarafovi, bývalému šéfovi armády, vyplývají především z jeho kontroverzního znovuzvolení do čela země loni v listopadu. Na oblibě mu nepřidalo ani tehdejší vyhlášení šestiměsíčního výjimečného stavu a čistka, kterou před prezidentskými volbami provedl mezi soudci. Řada Pákistánců mu také nemůže odpustit jeho pevnou podporu války proti terorismu, kterou vedou Spojené státy.

Volby v Pákistánu

Pákistán je druhá nejlidnatější muslimská země světa. Žije v něm na 81 miliónů oprávněných voličů. Mnohé z nich však před účastí ve volbách odradil strach z násilností. Volební komisař z nejlidnatější provincie Pandžáb odhadl voličskou účast na 30 až 40 procent.

Původní termín voleb plánovaný na počátek ledna byl odložen po prosincovém atentátu na šéfku opozice Bénazír Bhuttovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám