Hlavní obsah

Tálibán po hrozbách zaútočil v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Den po výhrůžkách Tálibánu, že zesílí útoky na pákistánské ozbrojené síly, přepadly desítky těžce vyzbrojených muslimských radikálů kontrolní stanoviště v Jižním Vázíristánu na západě země. V úterý ráno zabili pět vojáků a dalších sedm jich zranily. Armáda ale útok odrazila.

Článek

"Vzbouřenci napadli pozorovatelnu v Ladhá a ohrožovali pevnost Ladhá palbou zbraní," uvedl mluvčí armády generál Athar Abbas. Dodal, že útok byl neúspěšný: "Bezpečnostní síly odvrátily nepřátelský útok a způsobily útočníkovi značné škody.“ Neuvedl však kolik z útočníků padlo.

Útok přišel den poté, co vlivný místní kmenový vůdce podporující Tálibán pohrozil, že zesílí útoky na vojáky rozmístěné v Jižním Vázíristánu. "Jestliže pokračující vojenská operace v naší oblasti nebude ukončena, dáme vojákům lekci,“ řekl Bajtulláh Mahsúd.

Odhaduje se, že Mahsúd, který je hlavou Hnutí Tálibánu v Pákistánu, má milice o počtu 20 000 až 25 000 mužů a podniká i přeshraniční útoky na mezinárodní síly ISAF v Afghánistánu. Hnutí, které vede, sdružuje na 25 skupin radikálů.

Rozsáhlou oblast na západě Pákistánu při hranicích s Afghánistánem ovládají místní kmeny a centrální vláda nad nimi nemá kontrolu. V obou Vázíristánech a v Severozápadní hraniční provincii mají silné pozice radikálové podporující Tálibán. Pákistánská armáda se je pokouší vytlačit, ale nedaří se jí to. Podle některých zpráv se právě v této oblasti skrývá Usáma bin Ládin a další špičky al-Kajdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám