Hlavní obsah

Atentátníci odpálili v Alžíru školní autobus

Novinky, aš, Novinky, BBC, ČTK, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALŽÍR
Aktualizováno

Dva mohutné výbuchy v úterý dopoledne otřásly centrem alžírské metropole Alžíru. Bilance obětí narostla během dne na 67, desítky dalších lidí utrpěly zranění. Jedna nálož explodovala poblíž sídla nejvyššího soudu a zasáhla autobus se studenty. Poté následoval druhý výbuch u kanceláří OSN v nedaleké čtvrti Hydra.

Článek

Mezi mrtvými jsou zřejmě i lidé zaměstnaní na Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zraněno je mnoho cizinců.

Alžírský ministr vnitra Núraddín Jazíd Zirhúní oznámil, že šlo o teroristické útoky spáchané pomocí aut naložených trhavinami, v jednom případě auto řídil sebevražedný atentátník. K odpovědnosti za útoky se dosud nikdo nepřihlásil. Útok se ale přičítá radikálním muslimům.

První útok byl podniknut u budov nejvyššího a ústavního soudu, kde se nacházel také školní autobus. Ve zcela zničeném vraku vozidla bylo zabito nejméně 12 studentů, uvedly nemocniční zdroje.

:. Alžírští policisté u výbuchem zničeného školního autobusu. Foto. REUTERS

Nejméně 15 osob zabila druhá exploze v sousední rezidenční čtvrti Hydra u policejní stanice před budovou místní kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), sdělil Zirhúní. Tento útok údajně spáchal sebevražedný atentátník.

V blízkosti úřadu se nachází i české velvyslanectví. Češi mezi obětmi podle všeho nejsou.

"Nemáme takové informace, alžírské zdroje zatím žádnou oficiální informaci nevydaly, ale domnívám se, že zatím žádné oběti na českých občanech nejsou," řekl velvyslanec ČR v Alžírsku Milan Šarapatka v České televizi.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Na místě obou výbuchů zasahují záchranáři a policisté. Místa explozí jsou uzavřena. V zemi zkolabovala síť mobilních telefonů.

Útoky fundamentalistů

Alžírsko a jeho metropole se letos staly terčem několika atentátů, které spáchali muslimští fundamentalisté a které si vyžádaly desítky mrtvých. V zemí také působí odnož sítě Al-Kajda. Letos se Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC) přejmenovala na Al-Kajda v muslimském Maghribu.

Letošní velké útoky v Alžírsku

11. dubna - Dva atentáty pomocí bomb v automobilech, které spáchali v Alžíru sebevražední útočníci: 30 mrtvých a přes 200 zraněných; k útokům se přihlásila islamistická Organizace Al-Kajda v muslimském Maghribu.

6. září - Sebevražedný atentát ve městě Batna na východě země si vyžádal 22 mrtvých a přes 100 zraněných; terčem měl být prezident Abdal Azíz Buteflika; k útoku se přihlásila opět maghribská odnož Al-Kajdy.

8. září - Sebevražedný útok pomocí trhaviny umístěné v dodávce u kasáren pobřežní stráže v přístavu Dellys v Kabylsku (70 kilometrů východně od Alžíru) nepřežilo 32 osob, 47 bylo navíc zraněno. K útoku se přihlásila tatáž organizace.

Tato skupina se přihlásila k útoku z 8. září proti kasárnám pobřežní stráže ve městě Dellys, při němž bylo zabito 37 lidí. O dva dny dříve bylo 20 lidí zabito a dalších 107 zraněno ve východoalžírské Batně. Sebevražedný útočník si vybral za terč dav lidí, kteří čekali na návštěvu prezidenta Abdal Azíze Butefliky.

Reklama

Související témata:

Související články

Pumové atentáty zabily v Alžírsku přes 30 lidí

Třiatřicet obětí si podle čtvrtečních zpráv vyžádaly středeční pumové útoky v Alžírsku. Z více než 220 zraněných jich zůstává 57 v nemocničním ošetření, sdělil...

Al-Kajda hrozí dalšími útoky v Alžírsku

Arabská satelitní televize Al-Džazíra zveřejnila v úterý večer videozáznam z dubnového atentátu v Alžíru. Ten si vyžádal 33 mrtvých a přes dvě stě zraněných....

Výběr článků

Načítám