Hlavní obsah

Šestnáct obětí atentátu na Srí Lance

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLOMBO

Nejméně šestnáct osob zahynulo při explozi bomby v hlavním městě Srí Lanky Colombu. Dalších dvacet osob výbuch zranil. Krátce předtím se terčem sebevražedné atentátnice stal ministr hospodářství, který ale vyvázl nezraněn.

Článek

První bomba explodovala před kancelářemi ministerstva hospodářství. Ministr Douglas Devananda vyvázl nezraněn. Sebevražedná atentátnice zabila jednu osobu a další tři zranila - Devanandova tajemníka a dva členy ochranky.

Záhy poté vybuchla nálož ve čtvrti Nugegoda, když se ochranka z obchodu pokusila otevřít podezřelý balíček.

Srílanské úřady z útoků obvinily tamilské separatisty. „Byla to sebevražedná mise LTTE,“ sdělil elitní policejní důstojník.

Útoky přišly dva dny poté, co vůdce tamilských separatistů z LTTE Velupillai Prabhakaran, že naděje na mír byly naivní. Uvedl to poté, co na severu ostrova zesílily boje. Tamilští separatisté uvedli, že v úterý bylo při útocích vládních vojsk zabito přes dvacet civilistů. Když najel školní autobus na minu, zahynulo 11 dětí. Podle Tamilů minu nastražili vládní vojáci. Dalších devět lidí zemřelo při bombardování rozhlasové stanice separatistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám