Hlavní obsah

Člověk se oddělil od lidoopů před 10 milióny let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KJÓTÓ

Úlomek spodní čelisti a jedenáct samostatných zubů, nalezených v usazeninách sopečného bahna v oblasti Nakali v Keni, patřily dosud neznámému druhu hominida, zřejmě nejstaršího společného předka goril, šimpanzů a člověka. Uvedli to keňští a japonští vědci v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Článek

"Může patřit do doby před tím, než se od sebe oddělil vývoj goril, šimpanzů a lidí," řekl o novém druhu Jutaka Kunimacu z univerzity v Kjótó.

Období před sedmi až 13 milióny let, kdy se podle evolučních teorií měli v Africe objevit pravěcí lidoopi, zůstává na fosilie skoupé. Vědci proto začali spekulovat, že klíčové fáze jejich speciace (vznik oddělených druhů) se odehrály v Evropě a Asii, a teprve pak se hominidé vrátili zpět do Afriky. Nový nález však potvrzuje nepřerušený vývoj v Africe.

Vývojové linie příštího člověka a gorily se rozešly před devíti, nejpozději osmi milióny let, po dalším miliónu až třech miliónech let se pak definitivně oddělily linie člověka a nám nejbližšího tvora, šimpanze. "Majitel" čelisti z keňského Nakali představuje v tomto rodokmenu společného praotce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám