Hlavní obsah

Prezident Jižní Koreje je na historické návštěvě KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Jihokorejský prezident Ro Mu-hjon v úterý zahájil historickou třídenní návštěvu Korejské lidově demokratické republiky (KLDR). Pěšky přešel hranici obou států, které jsou stále ve válečném stavu. V centru Pchjongjangu jej bombasticky uvítal severokorejský předák Kim Čong-il. Jde teprve o druhé setkání lídrů obou zemí od zastavení bojů v roce 1953, první se konalo v Pchjongjangu v roce 2000.

Článek

Ro Mu-hjon v demilitarizované zóně překročil hranici KLDR vyznačenou žlutým pásem s nápisem 'Mír a prosperita'. "Tato čára je zdí, která rozděluje náš národ po půl století. Kvůli této zdi náš národ trpěl," prohlásil na hranici a dodal: "Doufám, že po mém přechodu bude za mnou následovat více lidí. Tato čára vymazána a zeď padne."

Z hranice odjel Ro Mu-hjon autem do Pchjongjangu, kde jej za několik hodin čekalo okázalé přivítání. Před desítkami tisíc lidí, mávajících růžovými papírovými růžemi, ho uvítal Kim Čong-il ve vojenské uniformě.

:. Kim Čong-il připravil jihokorejskému prezidentovi velkolepé uvítání. Foto: ČTK/AP

Mírová smlouva podepsána nebude

 Jihokorejský prezident před odjezdem na třídenní summit řekl, že chce urychlit dosud pomalé usmiřování mezi korejskými státy a "dosáhnout podstatného a konkrétního pokroku, který přinese mírovou dohodu a ekonomický rozvoj".

V pondělí však připustil, že přímo podpis mírové smlouvy na schůzce očekávat nelze, protože k tomu je zapotřebí také účast USA a Číny jako signatářů příměří. Severní a Jižní Korea jsou formálně ve válečném stavu, protože konflikt skončil v roce 1953 pouze příměřím, nikoli mírovou dohodou. 

USA podmiňují podpis mírové smlouvy ukončením severokorejského jaderného programu, KLDR na tom, pracuje, už uzavřela reaktor v Jongbjonu. Na právě probíhajícím kole šestistranných rozhovorů v Pekingu bylo o víkendu dosaženo dalšího pokroku.

Americký prezident George Bush uvedl začátkem září, že USA zvažují podepsání mírové smlouvy se Severní Koreou, jestliže Pchjongjang zcela ukončí svůj program jaderných zbraní. Bush dodal, že mu jde o uzavření míru.

Od summitu v roce 2000 se vztahy obou Korejí zlepšily, i když severokorejský vůdce Kim Čong-il nikdy nepřijel na avizovanou návštěvu Soulu. Mezi zeměmi bylo zřízeno silniční i železniční spojení a navštěvovat se mohou i rozdělené rodiny.

Konzervativci jihokorejského prezidenta varují před naivitou

Kritici návštěvy však zdůrazňují, že jihokorejský prezident, který bude ve funkci už jen několik měsíců, se vyhne při jednání všem ožehavým tématům a soustředí se jen na ekonomiku. Jen okrajově přitom bude zmíněn severokorejský jaderný program. O dodržování lidských práv či o osudu unesených Jihokorejců se nebude mluvit vůbec. 

Vypichují přitom, že Kim Čong-il nemusí mít vůbec zájem na budoucím sjednocení Koreje a že mu jde jen o získání další ekonomické pomoci pro chudou a vyhladovělou zemi, kterou letos opět zpustošily povodně.

Konzervativní opozice varovala před naivitou. "Je třeba vědět, že by náš citový vztah k severu mohl přivést ke katastrofě." Podle konzervativců si Kim míní ponechat mocnou armádu, která ho udržuje u moci a představuje i hrozbu s jejíž pomocí se mu lépe daří získávat pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám