Hlavní obsah

Pilot thajského letadla ignoroval varování dispečerů

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Pilota thajského letadla, které v neděli havarovalo v provincii Pchúket, varovali před přistáním kvůli náhlé změně větru letištní dispečeři. Pilot se přesto rozhodl se strojem přistát. Dosvědčil to záznam rozhovoru mezi ním a kontrolní věží. Nehoda letadla si vyžádala 88 mrtvých a 42 zraněných.

Článek

Při havárii zahynul i sám indonéský pilot Arief Mulyadia. "Poslední slovo, které řekl, bylo 'přistávám'," řekl tamní televizi generální ředitel dopravního úřadu letiště Chaisak Ungsuwan.

Přeživší cestující a úřady tvrdí, že pilot se poté pokusil přistání přerušit a znovu vzlétnout. Letadlo se zakymácelo nahoru a dolů, pak však tvrdě narazilo na letištní dráhu a rozlomilo se.

Ředitel Orient-Thai Airlines Kajit Habnanonda poznamenal, že k tragédii přispěl také silný déšť, který zavinil skluz letadla z dráhy.

Úřady v pondělí našly dvě černé skříňky s údaji letu, ministryně dopravy Theera Haocharoenová řekla, že je ještě brzy na určení příčin neštěstí.

Letuška: Všechno kolem padalo, pak jen tma

Při nárazu letadla "popadalo všechno, co bylo nahoře a začalo to létat všude kolem. Pak byla jen tma," řekla třiadvacetiletá letuška Mildred Anne Furlongová. "Cítila jsem kouř v hrdle a v plicích. Byl tak hustý, že přes něj nešlo vidět. Spatřila jsem jen plameny šlehající z místa, kde bývala pilotní kabina," dodala.

Pak prý ucítila nepatrný závan vzduchu. Otočila se a uviděla muže, kterému se podařilo zčásti otevřít nouzový východ. Napravo spatřila lidi v plamenech.

"Nevím, kdo to byl, ale zachránil spoustu lidí," poznamenala s tím, že muž tak dlouho kopal do dveří východu, až je otevřel. "Bez něj by se ven nikdo nedostal," dodala Furlongová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám