Hlavní obsah

Policie JAR může znovu zatknout Krejčíře

– JOHANNESBURG/PRETORIA

Jihoafrický soud v pondělí rozhodl, že místní policie může okamžitě znovu zatknout podnikatele Radovana Krejčíře na základě toho, že porušil imigrační zákony země, když přicestoval na falešný pas. Krejčíř byl před týdnem propuštěn z vazby. Jihoafrická police po něm pátrá, potvrdila Novinkám mluvčí jihoafrické policie Tummi Goldingová.

Článek

"Soud rozhodl dneska, že zatím nemůže být znovu zadržen na základě naší žádosti, ale může být okamžitě zatčen za porušení imigračních zákonů JAR za to, že přiletěl do JAR s falešným pasem na cizí identitu a podobně. Tak to chápu," uvedl pro Novinky český velvyslanec v JAR Jaroslav Siro. Zasáhnout na žádost ČR podle Sira zatím nemůže. Bude to možné, "až dojde na správná místa extradiční žádost," sdělil Siro.

Na otázku Novinek, zda jihoafrická policie pátrá po Krejčířovi, uvedla mluvčí jihoafrické policie Tummi Goldingová: "Ano pátrá, vedeme normální policejní vyšetřování." Místo jeho pobytu známé není, podle ní se ale stále nachází na území JAR. "Ano, měl by tu být," dodala.

Podle informací TV Nova se k pondělnímu soudu dostavila i česká delegace. Soudního jednání se zúčastní i vyšetřovatel Jiří Novák. Při jednání soudkyně uvedla, že Krejčíř nemůže být zatčen, dokud Česko nedodá potřebné právní dokumenty. Představitelé Interpolu ale tvrdí, že už je od českých orgánů obdrželi. Reportérovi ČT přijetí dokumentů potvrdilo ministerstvo spravedlnosti.   

Propuštění za podivných okolností

Před týdnem se Radovan Krejčíř dostal na svobodu. [celá zpráva] Právníci přesvědčili soudce, že vypršela čtyřicetidenní vazební lhůta, protože se podle nich do ní započítávají i víkendy. Věznice Krejčíře pustila na svobodu, přestože byl již večer a podobné úkony se dělají jen do 16 hodin. Interpol v té době už na Krejčíře vydal nový zatykač, ale policisté jej nezadrželi, protože před věznicí nečekali. Spoléhali na pravidlo, že po 16. hodině se nepropouští.

Pak po Krejčířovi pátrali, ale jeho právní zástupci podali návrh, aby soud policii zakázal Krejčířovo opětné zadržení. [celá zpráva] Do rozhodnutí soudu nemůže policie JAR Krejčíře zatknout. V pátek soud jednání odročil na pondělí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám