Hlavní obsah

Granát zabíjel na shromáždění v Etiopii, zranil i prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADDIS ABEBA

Výbuch ve městě Džigdžiga ve východoetiopské provincii Somali zabil v pondělí nejméně pět osob. Dalších šest lidí postříleli policisté a ušlapal dav, ve kterém propukla panika. Nelze vyloučit, že šlo o atentát na prezidenta provincie, který byl zraněn. Etiopská vláda z činu obvinila povstalce z Ogadenské národněosvobozenecké fronty (ONLF),Mluvčí ONFL odmítl, že fronta podnikla útok.

Článek

Střepina z garnátu zasáhla do nohy prezidenta provincie státu Somali Abdullahi Hassana, který hovořil na oslavě 16. výročí svržení bývalého etiopského diktátora Mengistua Haileho Mariama. Mluvčí vlády jeho zranění  potvrdil. "Jeden ruční granát byl hozen ráno na stadion. Vážně zraněna byla řada dalších lidí," sdělil mluvčí. Podle něj stojí za útokem ONLF.

Svědek ale agentuře Reuters tvrdil, že si výbuch vyžádal pět obětí. "Byla to velká rána, mnohem větší než od ručního granátu. Bylo to jako velké množství dynamitu," uvedl svědek a dodal: "Prezident právě hovořil, byl obklopen hudebníky a taneční skupinou. Pak nastala exploze, která ho odhodila deset metrů daleko."

Podle pracovníka humanitární organizace, který si nepřál být jmenován, vybuchly dokonce dva granáty. Popsal také další situaci: "Pět lidí zabil na místě granát. Tři lidé byli zabiti poté, co propukla střelba." Po výbuchu propukla panika, protože stadion má jen jeden východ. Řada lidí byla zraněna, tři ušlapáni.

Etiopie viní separatisty a Eritreu

Vláda označila za pachatele útoku v Džigdžize ONLF, která před měsícem ve stejné oblasti napadla zařízení čínské ropné společnosti a zabila 74 osob.  [celá zpráva] Její londýnský mluvčí Adurahmin Mohammed Mahdi však podíl fronty na útoku odmítl. "Naše politika není útočit na civilní cíle nebo Džigdžigu. ONLF útočí výhradně na vojenské cíle," řekl Reuters.

V Somali se odehrává už roky konflikt mezi vládními silami a separatisty z ONLF, kteří žádají nezávislost pro Ogaden, chudou oblast při hranicích se Somálskem. Addis Abeba z podpory rebelů obviňuje sousední Eritreu, s níž vedla v letech 1998 až 2000 krvavou válku. Asmara to však popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám