Hlavní obsah

Klimatologové varují svět potřetí: Omezte skleníkové plyny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) v thajském hlavním městě Bangkoku vyzval v pátek ve své závěrečné zprávě k redukci emisí skleníkových plynů, které podle něj zapříčiňují globální oteplování. Klimatologové se také shodli na nejlepších cestách boje proti klimatickým změnám. Zpráva je v pořadí třetí, kterou IPCC v souvislosti se změnami klimatu ve světě vydal.

Článek

Na textu asi dvacetistránkového závěrečného dokumentu pracovalo za zavřenými dveřmi na 400 delegátů ze 120 zemí světa. "Poselství zní: teď musíme něco udělat," řekl člen jihoafrické delegace Peter Lukey.

"Silným poselstvím (zprávy) je, že je možné stabilizovat emise skleníkových plynů na takové úrovni, která nám umožní vyhnout se těžkým klimatickým změnám," dodal švédský delegát Lars Nilsson.

Také v Bangkoku se proti očekávanému závěru panelu stavěli od počátku jednání zahájených v pondělí zástupci USA a Číny. Washington a Peking uváděly, že regulační opatření k omezení skleníkových plynů by byla nákladnější a méně účinná, než vědci tvrdí. Země nakonec přistoupily v hlavních bodech na kompromis.  

Oba státy, které jsou označovány za největší znečišťovatele životního prostředí, se od počátku stavěly i proti tezi, že stoupání průměrné teploty na Zemi nepůjde úplně zabránit, ani pokud by se svět rychle odklonil od pálení uhlí a investoval do efektivní spotřeby energií.

Vědci odhadují cenu za stabilizaci plynů v atmosféře

Současná koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře je asi 425 částic na milión. Vědci tvrdí, že abychom zabránili důsledkům klimatických změn, je potřeba stabilizovat koncentrace na úrovni 450 částic na milión. To by podle nich stálo kolem tří procent HDP.

"Pravděpodobnost dosažení hodnoty 450 částic na milión je téměř nemožná," tvrdí profesor Stephen Schneider ze Stanford University v Kalifornii. "Vzestup teploty o 2 až 3 stupně Celsia ovšem povede k možnému masového vymírání druhů, vážným problémům na mořských pobřežích, mizení ledovců... Musíme se zasazovat o ustálení emisních koncentrací na 450 - 550 částicích na milión, abychom měli více než 20 - 30procentní šanci změnám zabránit," dodal Schneider. 

Kolik by podle vědců stálo ustálení koncentrací CO2 v atmosféře
Ustálení na 450 částicích na miliónasi 3 procenta světového HDP
Ustálení na 550 částicích na miliónkolem 0,6 procenta světového HDP
Ustálení na 650 částicích na miliónasi 0,2 procenta světového HDP

Třetí varování

Páteční zpráva IPCC je již třetí v pořadí. První, která přisoudila globální oteplování lidské činnosti, byla zveřejněna v únoru v Paříži. [celá zpráva] V dubnu v Bruselu pak IPCC oznámil, že změny klimatu hrozí celému světu vyšším nebezpečím záplav, extrémy počasí a zvyšováním hladin oceánů. [celá zpráva] Výsledky všech tří zpráv vědci nakonec shrnou do jednoho dokumentu letos v listopadu ve Valencii.

Reklama

Související články

Oteplování způsobí brzy sucho, hlad a nemoci

Stovky miliónů lidí v rozvojových oblastech nebudou mít vinou globálního oteplování již za dvě desítky let dostatek vody, přičemž jeho škodlivý vliv pociťuje...

Výběr článků

Načítám