Hlavní obsah

Súdán přebarvuje letadla, aby mohl do Dárfúru pašovat zbraně

Novinky, The New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM

Súdánská vláda pašuje zbraně a těžkou vojenskou techniku do provincie Dárfúr. Činí tak v letadlech, která nechává přebarvit na bílo, aby byla zaměnitelná se stroji OSN a Africké unie. Súdánská vláda tak porušuje omezení ustanovená Radou bezpečnosti OSN. Píše o tom středeční list The New York Times s odkazem na tajnou zprávu OSN.

Článek

List přináší také záběry letadel súdánské armády na jednom dárfúrském letišti. Jsou přebarvena na bílo a na jejich křídlech je napsáno U.N., tedy anglická zkratka pro Spojené národy. Po boku stroje je složena munice, kterou hlídají vojáci.

Podle zprávy, kterou listu poskytl nejmenovaný diplomat Rady bezpečnosti OSN, vylétávají maskovaná súdánská armádní letadla ze všech tří hlavních letišt v provincii Dárfúr k průzkumným letům či bombardování vesnic.

Více než tři roky etnického násilí si v Dárfúru vyžádalo na 200 tisíc lidských životů. Dalších 2,5 miliónu obyvatel muselo z oblasti uprchnout a přežívá v katastrofálních podmínkách v utečeneckých táborech. Podle Washingtonu se v oblasti odehrává genocida, což súdánská vláda popírá.

Liknavý postoj Chartúmu

Chartúm považuje čísla za nadnesená a prezident Umar Bášír dosud odmítal rozmístění modrých přileb OSN jako nemístné vměšování a okupaci své země. Ustoupil teprve tento týden až před hrozbami sankcí ze strany Rady bezpečnosti a pod tlakem spojenecké Číny. V pondělí jeho vláda vyjádřila souhlas s rozmístěním 10 000 vojáků mírového kontingentu OSN a Africké unie. [celá zpráva]

O KONFLIKTU V SÚDÁNU VE ZKRATCE:

Spory mezi vládnoucím arabským severem a černým jihem začaly brzy poté, co země získala nezávislost v roce 1956

Spory dovedly Súdán k sedmnáctileté občanské válce, již až v roce 1972 ukončila dohoda z Addis Abeby. Smlouva měla jižním oblastem zaručit větší míru autonomie. Pro její nedodržování a násilné vyvlastňování půdy  se ovšem boje rozhořely znovu v roce 1983.

V roce 1989 se moci chopil generál Umar Hasan Ahmad Bašír a vládne dodnes. Občanská válka s jihem skončila po v lednu 2005 podepsáním mírové smlouvy. 22 let trvající občanská válka má mimo jiné na kontě 1,9 miliónu mrtvých civilistů, 4 miliony uprchlíku a několik hladomorů.

V roce 2003 začalo povstání na západě v oblasti Dárfúr, které v obměnách trvá dodnes.

Optimismus, který mezinárodní společenství poté opanoval, netrval dlouho. Americký prezident George Bush ve středu pohrozil Súdánu zpřísněním ekonomických sankcí a uvalením nových omezení, pokud Chartúm nepodnikne konkrétní kroky k zastavení krveprolití v provincii Dárfúr. Připojil se k němu i britský premiér Tony Blair, který označil současnou situaci v západosúdánském regionu za neúnosnou. Ve čtvrtek proto jeho země spolu se Spojenými státy iniciuje na půdě Rady bezpečnosti OSN jednání o nové rezoluci proti Súdánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám