Hlavní obsah

V Zimbabwe byl zbit další opoziční předák, možná ztratí oko

Novinky, BBC, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Zimbabwský poslanec a mluvčí opoziční strany Hnutí za demokratickou změnu Nelson Chamisa byl v neděli večer v hlavním městě Harare zbit neznámými útočníky do bezvědomí. Chamisa, který byl na cestě do Bruselu, je nyní v nemocniční péči a hrozí mu, že ztratí oko. Napadení Chamisy je poslední z řady útoků proti členům opozice, z jejichž podněcování svět viní diktátorského prezidenta Roberta Mugabeho.

Článek

"Právě jsem se blížil ke vstupu do odletového prostoru, když na mě skočilo osm mužů a začalo mě bít železnými tyčemi," řekl Chamisa a dodal: "V Zimbabwe se nemůže nikdo cítit bezpečně..., právo tady neexistuje. Modlím se za svou zemi."

Útok následoval týden po potlačení opozičního setkání, při němž byly zatčeny a zbity desítky lidí, včetně předáka opozice Morgana Tsvangiraiho. Ten musel během týdne podstoupit krevní transfuzi a existovalo podezření, že mu policisté při výslechu zlomili lebeční kost. [celá zpráva]

Zimbabwský prezident Robert Mugabe v reakci na kritiku mezinárodního společenství nešetřil ostrými slovy. Všichni kritikové by podle něj "měli jít k čertu". [celá zpráva]  V zemi navíc nadále pokračovaly perzekuce proti  kritikům. Jen za uplynulý víkend byli zatčeni další tři opoziční vůdcové a vládní agenti dokonce zabavili tělo aktivisty Gifta Tandareho, zastřeleného nedávno policií, aby tak zabránili veřejnému pohřbu. Napadení Chamisy v neděli večer bylo posledním vyvrcholením násilností vůči kritikům nesmlouvavého prezidenta.

Vůdce Hnutí za demokratickou změnu, který byl v pátek propuštěn z nemocnice, zůstává i nadále odhodlán v boji pokračovat a ohledně vyhlídek do budoucnosti zůstává opitimistický. "Je to špatné. Myslím si ale, že krize dosáhla vrcholu a značí začátek konce této diktatury," řekl stanici BBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám