Hlavní obsah

Havárii indonéského letadla přežilo 118 lidí, 22 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

YOGYAKARTA

Při havárii letadla Boeingu 737 v indonéském městě Yogyakarta zahynulo 22 lidí. Letadlo převážející 140 lidí během přistávacího manévru explodovalo a vzplálo ve středečních ranních hodinách. Zástupci společnosti Garuda Airlines potvrdili, že zbývajícím 118 pasážérům se podařilo zachránit. Na palubě letadla byli také cizinci.

Článek

Letadlo směřující z indonéského hlavního města Jakarta vzplálo během přistávacího manévru ve městě Yogyakarta na ostrově Jáva. Na palubě letadla bylo sedm členů posádky a 133 cestujících, mezi nimi také osm Australanů a několik Korejců a Japonců.

Letadlo se údajně před přistáním velmi silně zatřáslo. Po přistání někteří cestující viděli, že ze stroje jde kouř. Jedna žena popsala, že jakmile kouř ucítila, pomohla kamarádce dostat se ven z letadla na přistávací plochu. Po několika momentech letadlo explodovalo a začalo hořet. Z letadla se zřejmě nepodařilo dostat těm cestujícím, kteří seděli v přední části.

Přeživší popisovali útěk únikovými východy

Lidé, kterým se podařilo letadlo opustit, ještě než se po jeho palubě přehnaly plameny, popsali svůj dramatický únik. "Někteří pasažéři si chtěli vzít s sebou příruční zavazadlo. Křičel jsem na ně: Běžte ven, běžte ven. Letadlo bylo plné kouře. Skočil jsem z dvoumetrové výšky a dopadl do rýžového pole," řekl agentuře Reuters jeden z cestujících.

Stroj letěl z Jakarty do Yogyakarty.

Stroj zřejmě letěl příliš rychle

Záchranáři z trosek letadla vyprostili 22 mrtvých těl, přičemž původně upozorňovali, že počet obětí bude zřejmě vyšší.  Stále se totiž postrádalo dalších 23 osob, mezi nimi několik australských novinářů a diplomatů, kteří měli v Indonésii doprovázet na návštěvě australského ministra zahraničí Alexandra Downera. Downer na palubě nebyl, do Yogyakarty měl přiletět jiným strojem. 

Dle ředitele letiště v Yogyakartě se při přistání letadla vznítilo přední kolo, a letadlo tak přejelo přistávací plochu a narazilo do ochranného plotu. Z letadla prý vypadl motor a trup během několika okamžiků vzplál. Stroj nakonec skončil v blízkém rýžovém poli.

Velitel letectva v Yogyakartě se domnívá, že letadlo přejelo runway především proto, že na ni nalétávalo příliš rychle.

Vyšetřovatelé již v troskách stroje nalezli tzv. černou skříňkou. Záznam z ní bude nyní zaslán do Austrálie nebo Spojených států k posouzení příčin havárie odborníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám