Hlavní obsah

Únosce mauretánského letadla prý zneškodnil pilot a cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GRAN CANARIA

Ke šťastnému konci čtvrtečního únosu mauritánského dopravního letadla na Kanárské ostrovy prý významně přispěla posádka a cestující. Pilot prý na vojenském letišti v Las Palmas se strojem schválně dosedl na ranvej tvrdě, což způsobilo, že únosce spadl. Ihned poté do kabiny vpadli cestující a druhý pilot, kteří únosce zneškodnili.

Článek

Španělské bezpečnostní síly letadlo zajistily a únosce zatkly. S odvoláním na španělské úřady o tom v pátek informovaly agentury Reuters a AP.

Dvaatřicetiletý ozbrojený Mauretánec unesl Boeing 737 společnosti Air Mauritania se 79 lidmi na palubě brzy po startu z hlavního mauretánského města Nuakšottu. Letadlo mělo původně namířeno do přístavu Núazibú na severu země, únosce však chtěl odletět do Paříže, kde chtěl údajně získat politický azyl. Pilot však únosce přesvědčil, že letadlo potřebuje nutně doplnit palivo.

Přistát chtěl už ve městě Dachla v Západní Sahaře, marocké úřady, které spravují tuto přímořskou oblast, to však pilotovi nepovolily. Letadlo pak zamířilo na Kanárské ostrovy, kde přistálo na vojenském letišti v Las Palmas na ostrově Gran Canaria. Před tím, než ho osvobodily španělské bezpečnostní síly, se však podle agentur na palubě odehrálo malé drama.

Pilotovi se prý před přistáním podařilo varovat cestující a posádku, že se pokusí únosce připravit o rovnováhu tím, že se strojem dosedne na ranvej velmi tvrdě. To se mu povedlo. Okamžitě po dosednutí letadla prý do pilotní kabiny vtrhlo pět cestujících a druhý pilot, kteří ozbrojence zneškodnili. Měli na něj vylít vodu z palubního kávovaru. To umožnilo španělským vojákům, aby vtrhli do letadla a dokončili osvobozovací akci.

Ten muž si zaslouží medaili

"Ten muž si zaslouží medaili," řekl na adresu pilota uneseného letadla mluvčí Air Mauritania Ahmadú Ahmadú. Podle nepotvrzených zpráv únosce při potyčce dvakrát vystřelil, podle španělských úřadů však nebyl nikdo z lidí na palubě střelnou zbraní zraněn. Dvacet lidí prý utrpělo drobné ranky a oděrky následkem potyčky.

Dopravní letadlo společnosti Air Mauritania mělo původně přistát v přístavu Núazíbú a pak pokračovat na Kanárské ostrovy, proto bylo na palubě hodně španělských cestujících. Většina z nich prý byla zděšena, když pochopila, že letadlo bylo uneseno.

Podle cestujícího Josého Manuela únosce brzy po startu k cestujícím promluvil. "Letadlo bylo uneseno. Nyní budete poslouchat moje instrukce. Teď míříme do Dachly," oznámil prý únosce z pilotní kabiny, kde měl držet zbraň u pilotovy hlavy. Pasažéry pak přinutil shromáždit se v zadní části letadla. I přesto se jednomu z cestujících pomocí mobilního telefonu podařilo zalarmovat španělskou policii. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám