Hlavní obsah

V Indonésii stále prší, při záplavách zemřelo už 29 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Záplavy v indonéském hlavním městě Jakartě si vyžádaly už 29 lidských životů a postihly tři čtvrtiny jejího území. Většina obětí se buď utopila nebo zemřela po zásahu elektrickým proudem. Zaplaveny jsou tisíce domů i veřejných budov včetně škol a nemocnic.

Článek

Lijáky zalily koncem týdne v hlavním městě rezidenční oblasti i obchodní areály. Voda stoupla už do třímetrové výšky a zřejmě se hladina bude zvedat i nadále, upozornil Anwar Arifin z informačního střediska. "Dnes zůstává pod vodou 75 procent Jakarty," poznamenal.

Vláda už vyslala lékařské týmy do nejhůře postižených oblastí i kvůli nebezpečí šíření nemocí mezi obyvatelstvem, které žije v bídných podmínkách a má omezený přístup k pitné vodě. Hrozí výskyt úplavice a průjmových onemocnění i nemocí přenášených krysami. "Lidé se musejí vyvarovat pití znečištěné vody," zdůraznil doktor Rustam Pakaya z krizového centra při ministerstvu zdravotnictví.

Indonéská vláda čelí kritice za to, že mohla udělat více, aby předešla rozsahu škod v takové míře.

Sezonní lijáky způsobují každoročně v Indonésii desítky sesuvů půdy a záplav. Voda pravidelně zaplavuje i jakartské ulice, ovšem nikoliv v takovém měřítku jako nyní. Meteorologové varují, že současné deště budou pokračovat zřejmě ještě celý další týden.

Se záplavami se potýká také Austrálie

Tropická tlaková níže, jež se přehnala nad australským pobřežím minulý týden, rovněž způsobila přetrvávající deště a následné záplavy.

Obyvatelé měst v tropických oblastech Austrálie a motoristé zablokovaní kvůli zaplaveným silnicím byli varováni, aby se měli na pozoru před krokodýly, které vodní živel vyplavil z řek a potoků.

Jeden krokodýl byl dokonce v neděli spatřen, jak plaval přes policejní uzávěru na silnici nedaleko Inghamu na severovýchodě státu Queensland. Další se dokonce objevil na zaplavené ulici.

Reklama

Související články

V Austrálii střídají požáry záplavy

Austrálie dostála v posledních dnech svému obrazu země sucha a záplavových dešťů. Jejím vnitrozemím se v sobotu přehnala silná bouře způsobující dalekosáhlé...

Výběr článků

Načítám