Hlavní obsah

V Maroku odsoudili novináře za vtipy o náboženství a politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CASABLANCA

Soud v Casablance udělil dvěma Maročanům podmíněný trest odnětí svobody na tři roky pro nactiutrhání islámské víry a porušení zásad obecné morálky. Oba odsouzení žurnalisté zveřejnili v týdeníku Nichane článek nazvaný "Jak se Maročané smějí náboženství, sexu a politice".

Článek

Soud zakázal magazínu publikační činnost na dobu dvou měsíců a autorům kontroverzního článku udělil pokutu ve výši 8 000 amerických dolarů.

Novináři Driss Ksikes a Sanaa al-Adži se brání tvrzením, že žerty, které v článku publikovali, byly naprosto běžné. Jejich obhájce se hodlá proti rozsudku odvolat.

Žalobce původně navrhoval tresty odnětí svobody v rozmezí od tří do pěti let. Argumentoval přitom tím, že žurnalisté musí umět vážit mezi svobodou a odpovědností. Článek obsahoval vtipy o Bohu, prorocích a marockém králi, které údajně hluboce urazily mnoho obyčejných Maročanů a jejich víru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám