Hlavní obsah

Vládu na Fidži převzala armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SUVA

Velitel fidžijské armády Bainimara v úterý oznámil, že zbavil premiéra Laisenia Qarase moci a ujal se vlády. Premiér to označil za puč. Armáda předtím odnesla zbraně z policejních skladů a na nejdůležitějších silnicích směřujících do metropole Suvy vystavěla barikády.

Článek

Vojáci v pondělí nejprve vnikli na okraji Suvy do dvou muničních skladů zvláštní policejní jednotky, která jako jediný policejní sbor na Fidži disponuje zbraněmi. V nákladních automobilech pak výzbroj odvezli a zabavili také soukromé zbraně z areálu policejní akademie.

Těžce vyzbrojené vojenské jednotky, které opustily největší fidžijské kasárny v metropoli, pomocí zátarasů odřízly několik silnic směřujících do hlavního města. Vojáci střeží také prezidentskou rezidenci a zřídili v metropoli vícero kontrolních stanovišť.

Australský premiér uvedl, že odmítl telefonickou žádost Qaraseho o "vojenskou intervenci" Canberry na Fidži. Austrálie vyslala k souostroví tři válečné lodi, které by v případě nouze posloužily k evakuaci australských turistů.

Nový Zéland přerušil s Fidži veškeré vojenské kontakty. Tamní premiérka uvedla, že fidžijský prezident rozpustil podle jejích informací parlament a nad rámec svých ústavních pravomocí podpořil převzetí moci armádou. Prezident to ale popřel.

Šlo by již o čtvrtý násilný převrat

Napětí na Fidži začalo stoupat před třemi dny, kdy armádní velení vyzvalo Qaraseho k rezignaci. Velitelé považují vládu za zkorumpovanou a vytýkají jí především to, že se nedostatečně tvrdě postavila proti těm, kdo měli na svědomí převrat z roku 2000. Současnou vládu chtějí nahradit dočasným civilním kabinetem, který zemi dovede k předčasným volbám.

Pokud premiér neodstoupí, hrozí Frank Bainimarama tím, že si ozbrojené síly "najdou cestu", jak k tomu předsedu vlády přimět. Pokud převrat nakonec bude proveden, půjde o čtvrtou násilnou změnu vlády na Fidži od roku 1987. Komodor Bainimarama stál v pozadí převratu už před šesti roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám