Hlavní obsah

Zoufalí čínští lékaři zkoušejí na koronavirus dva tisíce let starý lék

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Bezmocní lékaři ve Wu-chanu zkoušejí v boji s novým koronavirem nasadit dva tisíce let starou tradiční medicínu. Konkrétně lék obsahující bylinu zlatici převislou, v Česku nazývanou jako nepravý zlatý déšť, Naši předci ji využívali pro její protizánětlivé účinky. Informovaly o tom deník The Daily Mail a agentura Bloomberg.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník v nemocnici ve Wu-chanu dezinfikuje chirurgické nástroje

Článek

„Vyslali jsme do provincie Chu-pej experty na tradiční čínskou medicínu. Mají za úkol podílet se na výzkumu a léčbě. Naše úsilí už přineslo určité dobré výsledky,“ řekl agentuře Bloomberg Wang Hesheng, šéf komise, která má zvládnutí epidemie v provincii Chu-pej na starosti.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Lidstvo zatím souboj o čas s původcem smrtící choroby Covid-19 prohrává. Laboratorně potvrzeno už je přes 70 tisíc infikovaných, obětí je víc než 1700. Medicína se už sice nadechuje k odpovědi a nadějné vakcíny a antivirotika testují po celém světě, nemocní ale potřebují pomoc hned.

Foto: Profimedia.cz

Zlatice převislá, které se v Česku říká nepravý zlatý déšť.

Prvních 400 pacientů

Skupina lékařů z Wu-chanu proto obrátila svou pozornost k přípravku tradiční medicíny nazvaného šuang-chuang-lien s obsahem již zmiňované zlatice převislé.

Šuang-chuang-lien se v Říši středu běžně používá jako podpůrná, leckde dokonce jako jediná léčba zánětu horních cest dýchacích. K dispozici je i forma pro injekční nebo infuzní podání. K experimentálnímu nasazení léku šuang-chuang-lien bylo vybráno 400 pacientů. Celkem ale byla tradiční medicína v kombinaci s takzvanou západní (léky potlačující symptomy nemoci) podána v provincii Chu-pej asi polovině pacientů.

Vláda pošle do Číny speciál s humanitární pomocí

Domácí

Jako použitelné se podle prvotních závěrů zdají také léky původně vyvíjené pro boj s krvácivou horečkou ebolou nebo virem HIV. V úvahu ale přichází i nasazení zcela nových léků. Jen v Číně už běží nebo čeká na povolení klinického testování 80 různých přípravků, o nichž se lékaři domnívají, že by mohly zabrat. Jako velmi nadějný se jeví mimo jiné lék remdesivir, který ve Spojených státech vyvinul tým vedený Čechem.

Na koronavir zabral lék vyvinutý Čechem

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám