Hlavní obsah

Vrátili se z Itálie a chtěli test na koronavirus, odmítli je

Právo, Jan Martinek

Chtěli být zodpovědní a po návratu z oblasti postižené koronavirem se tři Češi chtěli nechat preventivně otestovat na přítomnost smrtícího viru. Nemocnice i hygienická stanice je však odmítly.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Turisté u Kolosea, jedné z nejznámějších památek v Římě

Článek

Lukáš Kraus se se svou matkou a sestrou v pátek vrátil ze severní Itálie, kde s rodinou lyžovali zhruba tři sta kilometrů od místa, kde nemoc Covid-19 propukla a kde na ni zemřelo už několik lidí. „Hned v pondělí jsme se vydali za obvodní lékařkou, která nás poslala na infekční oddělení na Bulovku,“ sdělil v úterý Právu svůj příběh mladý muž.

Všeobecné šílenství, všichni se zbláznili, říká mladý Ital o koronaviru

Koronavirus

V nemocnici je ale čekalo překvapení. „Řekli nám, že takové veřejné testy na koronavirus nedělají a že soukromé testy stojí patnáct tisíc korun,“ řekl Právu Kraus.

„Řekli nám, ať si zavoláme na pražskou hygienickou stanici. Tam jsme se nejdřív několikrát zkoušeli marně dovolat. Když se nám to později podařilo, řekli nám, ať přijdeme, až budeme mít nějaké příznaky, například horečku,“ uvedl. „Sdělili mi, že jsme byli hodně daleko od postižené oblasti, ale tři sta kilometrů je dnes už jako nic,“ doplnil.

„Mám z toho smíšené pocity, protože všude čtu o tom, jak jsme u nás na případnou epidemii připraveni, a z toho, co jsem zažil, mi to tak nepřijde,“ řekl Kraus s tím, že raději zůstane tento týden doma a nebude chodit mezi lidi.

V USA začaly testy léku na koronavirus, který vyvíjel i Čech

Koronavirus

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Zdeňky Jágrové nebyl důvod Krausovu rodinu preventivně testovat kvůli vzdálenosti od ohniska nemoci. „Vzdálenost 300 km od místa výskytu nákazy opravdu není důvodem k jakýmkoliv opatřením.

Doporučení o sledování zdravotního stavu bylo vedeno snahou o předběžnou opatrnost, rozhodně není důvod k panice ani k jakýmkoliv obavám. Itálie má opravdu postiženy jen některé regiony a 300 km je na přenos kapénkové infekce dostatečně bezpečná vzdálenost,“ vyjádřila se v úterý Jágrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám