Hlavní obsah

Vědec: Koronavirus může zůstat, stejně jako chřipka

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je možné, že nový typ koronaviru po skončení nynější epidemie nezmizí, ale stane se onemocněním, které se bude pravidelně vracet, stejně jako například chřipka. Přestože nových případů nákazy postupně ubývá, podle Wang Čchena, šéfa Čínské lékařské akademie, je příliš brzy na to, aby se nemoc Covid-19 způsobená novým koronavirem dala označit za ustupující.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Upřesnil, že současný virus je jiný než například u nemoci SARS, u které je úmrtnost výrazně vyšší. „Nový typ koronaviru by se mohl stát dlouhodobým onemocněním (…) podobně jako chřipka,“ řekl čínské státní televizi CCTV.

Vědci se podle něj musí připravit na studium Covidu-19 i z dlouhodobého hlediska a najít vhodnou klinickou strategii. „Klíčem k zabránění šíření viru je vědecký výzkum,“ dodal.

Nemocná Číňanka jezdila po Londýně taxíkem

Zahraniční

Virem se v pevninské Číně doposud nakazilo 74 576 lidí, 2118 jich zemřelo. Čínské úřady za středu ohlásily dalších 394 nakažených, což je výrazně menší počet než v předchozích dnech a nejméně od 23. ledna.

Úřady znovu mění diagnostiku

Pokles je však částečně způsoben tím, že místní úřady znovu změnily metodiku, podle níž počítají počet nakažených v nejhůře zasažené provincii Chu-pej.

Úřady nejprve počítaly jako nakažené jen ty, u nichž se stopy koronaviru prokázaly v testu nukleových kyselin. Jeho vyhodnocení však může trvat až několik dní. V polovině února se proto úřady rozhodly do statistik započítat i pacienty, u nichž byl zjištěn zápal plic výpočetní tomografií (CT), aniž měli pozitivní testy nukleových kyselin.

Nákaza koronavirem v Egyptě se nepotvrdila

Koronavirus

Čínská národní zdravotnická komise se pak ve středu rozhodla, že v Chu-peji přestane započítávat případy vyšetřené pouze pomocí CT, a ze statistik proto za středu vyškrtla 279 případů. I kdyby však vyškrtnuté případy do statistiky zahrnula, jednalo by se o pokles o více než 1000 nakažených oproti předchozímu dni, kdy úřady oznámily 1693 nově infikovaných.

Naopak Jižní Korea v posledních dnech zaznamenala prudký nárůst nových případů nákazy. Úřady nahlásily od středy 73 infikovaných, čímž jejich celkový počet v zemi vystoupal na 104. Úřady také informovaly o smrti prvního nakaženého pacienta. Jedná se o šedesátiletého muže, který byl podle tamní agentury Jonhap hospitalizován přes dvacet let.

Dva mrtví z lodi

Nejvíce nakažených pochází ze čtvrtého největšího jihokorejského města Tegu. Většina z nich je pak spojena s jedinou 61letou infikovanou ženou, která se v posledních dnech zúčastnila několika hojně navštěvovaných bohoslužeb kultu, k němuž patří.

Žena se domnívala, že dostala normální chřipku, i proto, že nikam necestovala, napsal list The South China Morning Post. Vedení města v reakci na rozmach nákazy přijímá krizová opatření a starosta vyzval občany, aby co nejméně vycházeli ven a nosili roušky pokud možno i doma.

Počet obětí koronaviru v Číně znovu vzrostl. Problémy má i Jižní Korea

Svět

V Japonsku mezitím zemřeli dva cestující, kteří se nakazili novým typem koronaviru na výletní lodi Diamond Princess, jež byla od začátku února v karanténě v přístavu Jokohama. Jednalo se o muže a ženu starší 80 let původem z Japonska, kteří již před nákazou trpěli zdravotními problémy. Oba zemřeli v nemocnici, kam byli převezeni hned poté, co se u nich na lodi projevily symptomy nákazy.

Plavidlo, které je považováno za největší ohnisko koronaviru mimo Čínu, ve středu po skončení dvoutýdenní karantény opustilo 443 cestujících, u nichž se nákaza nepotvrdila a nepřišli ani do kontaktu s infikovanými. Vyloďování cestujících má pokračovat ještě několik dní, ve čtvrtek mělo obří loď opustit dalších asi 500 lidí.

Epidemie, která pozastavila život v řadě čínských měst i továren, přispěla ke snížení emisí skleníkových plynů.
Podle analýzy, kterou ve středu zveřejnil odborný server Carbon Brief, se emise v první polovině února snížily až o 25 procent.
Spotřeba uhlí v elektrárnách klesla na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky a produkce oceláren je nejnižší za posledních pět let. K poklesu emisí přispělo i omezení dopravy.
Čínská centrální banka včera poprvé po třech měsících snížila základní úrokovou sazbu, aby podpořila domácí ekonomiku zasaženou epidemií.
Roční primární úvěrová sazba (LPR), od které se odvíjí úrokové sazby za úvěry domácnostem a podnikům, klesla na 4,05 procenta z 4,15 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám