Hlavní obsah

Tři tipy pro čistou a zdravou domácnost

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak, jako je v současné době kvůli riziku nákazy koronavirem potřeba zachovávat doporučovaná hygienická opatření ve veřejných prostorách, je potřeba udržovat v čistotě a pořádku také domácnosti. Tím spíše, že v nich nyní tráví celé dny mnohde i všichni členové rodiny. Připomeňme si proto několik základních pravidel, na něž bychom doma neměli zapomínat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravidelně větrejte!

Základem čistého prostředí každého domova je čerstvý vzduch. V domácnostech, kde není rekuperace, je proto nezbytné pravidelně větrat, a to nejenom ráno a před spaním.

V dlouhodobě nevětraném prostoru, zejména v menších domácnostech, brzy poklesne hladina kyslíku ve vzduchu, navíc se v něm hromadí eventuální choroboplodné zárodky, spory plísní, prach a další škodlivé látky.

Kvůli větrání není přitom nutné mít okno neustále pootevřené. V chladných dnech si vystačíme s krátkým, ale důkladným vyvětráním opakovaným v pravidelných intervalech.

Dezinfekční prostředky si můžete vyrobit sami

Povrchy v domácnosti, jako jsou pracovní plochy v kuchyni, sanita v koupelně, keramické obklady, podlahy, ale také kliky u dveří a další pravidelně čistěte. Potřebné dezinfekční přípravky si můžete vyrobit sami.

Velmi jednoduchý je dezinfekční prostředek na bázi peroxidu vodíku. Potřebujete k němu pouze 100 ml roztoku peroxidu vodíku, který smícháte s polovičním množstvím vody. Komu není pach peroxidu vodíku příjemný, může vůni směsi vylepšit pár kapkami (max. 10) esenciálního oleje podle své volby. Směs přelijte do rozprašovače.

Po nastříkání na povrch nechte chvíli působit, a poté utřete do sucha. Vzhledem k povaze peroxidu vodíku není tento prostředek samozřejmě vhodný na ošetření čalouněného nábytku a textilií obecně, rovněž tak koberců.

Jiný čisticí prostředek si můžete rovněž vyrobit ze směsi octa a citrusové kůry.

Zapojit můžete i aromalampu

Aromalampy neslouží jen k provonění domácnosti, lze je efektivně využít i jako podpůrný prostředek při léčbě některých onemocnění, například horních cest dýchacích, a také k pročištění vzduchu. Některé esenciální oleje mají totiž antiseptické účinky.

Volit lze například tea tree oil (čajovníkový olej), eukalyptový, lemon tea tree (citrusový olejíček), šalvějový, hřebíčkový, rozmarýnový, cedrový, levandulový.

Deset tipů, k čemu v domácnosti využít ocet

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám