Hlavní obsah

Pacient v Brně koronavirus nemá. Lyžaři, kteří přijeli z italských hor, jsou v karanténě

Právo, Novinky, ČTK, mh, koc
Brno

Pacient ve Fakultní nemocnici Brno, který se z Itálie vrátil s příznaky nemoci, nemá koronavirus. Ve středu večer to oznámila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle mluvčího nemocnice Pavla Žáry nemocnice koronavirus vyloučila také u dvou dřívějších pacientů. Několik lyžařů z Česka, kteří se v uplynulých dnech vrátili ze severní Itálie, muselo zůstat doma v karanténě.

Foto: Petr Švancara , ČTK

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Článek

„Po zjištění destinace se zdravotnický personál převlékl do speciálních obleků a vybavil ochrannými pomůckami. Pacienta, kterým byl dvacetiletý muž, vyšetřili a situaci konzultovali s krajským epidemiologem. Ten doporučil čtrnáctidenní domácí karanténu. Pacient byl poučen a v případě zhoršení stavu bude volat na Kliniku infekčních chorob do FN Brno. Jiný pacient s podezřením na koronavirus se u nás zatím nevyskytl,“ řekla Právu mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny Dana Lipovská ještě před tím, než test potvrdil, že pacient, který se vrátil z italských hor a měl zvýšenou teplotu, koronavirus nemá. Výsledek testu se původně očekával až ve čtvrtek.

Pokud se jedná o nařízení ministerstva zdravotnictví ohledně stálých zásob roušek na čtyři měsíce, má Fakultní nemocnice u sv. Anny momentálně zásobu na jeden měsíc a již objednala další kusy. „Nové roušky budou během příštího týdne,“ dodala mluvčí.

Lidé vyrazili nakupovat. Utratí i 12 tisíc, říká prodavačka

Ekonomika

Hygienici do středečního odpoledne provedli 75 konzultací, u šesti bylo podezření na koronavirus, které se ale podařilo vyloučit, sdělila Renata Ciupek.

Učitelky byly v Benátkách

V preventivní domácí karanténě skončili v Mostu další tři lidé, kteří se vrátili z Itálie. Příznaky nemoci Covid-19 nemají. Dvě učitelky a dcera jedné z nich byly o uplynulém víkendu v Benátkách.

Učitelky informovaly o svém návratu školu. Ta se obrátila na hygieniky. „Vzhledem k tomu, že jde o pedagogy, kteří přicházejí do kontaktu s velkým množstvím studentů, a navíc jde o odbornou střední zdravotnickou školu, kdy v rámci praxe chodí do nemocnice, nařídili jsme domácí karanténu,“ uvedl Josef Kočí z mosteckého protiepidemického odboru.

V izolaci doma zůstanou 14 dní. Pokud se neprojeví žádné příznaky nemoci, mohou se vrátit k obvyklému životu. „Riziko u nich je naprosto minimální,“ zdůraznil Kočí.

Lidé v karanténě mají nárok na náhradu výdělku od zaměstnavatele

Koronavirus

Z lyžařského zájezdu s přáteli v Itálii se v pondělí vrátila také paní Jana z Teplic. Po návratu informovala o pobytu v rizikové oblasti okresní hygienickou stanici. „Chtěli vědět, kdy a kde přesně jsme byli, a doporučili, abychom se více pozorovali, a pokud bychom měli nějaké příznaky jako kašel, máme volat záchranku, která by nás odvezla na infekční oddělení do Ústí nad Labem, kde nám udělají testy. Vzali si na mě kontakt s tím, že kdyby měli nové instrukce, že se mi sami ozvou,“ řekla Právu devětatřicetiletá žena s tím, že informace tlumočila kamarádkám.

Sama téměř vylučuje, že by se nakazila. Do Itálie na lyže plánuje tentokrát s rodinou vyrazit znovu příští týden. Doporučení Bezpečnostní rady státu, aby Češi na sever Itálie raději nejezdili, zaznamenala. Zájezd ale zatím nezrušila. „Těšíme se, takže ještě vyčkáme, jak se situace vyvine,“ nepanikaří paní Jana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám