Hlavní obsah

Jak se chovat při podezření na koronavirus a jak chránit sebe i okolí

Léčba závažných případů onemocnění Covid-19 spočívá v podávání speciálních antivirotik. V současnosti se ale především uplatňuje symptomatická léčba, která se zaměřuje na léčení příznaků a potíží.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Zdravotníci v ochranných oblecích.

Článek

Ve vážných případech je nutné i napojení na zařízení podporující základní životní funkce, jako je dýchací přístroj. Antibiotika se nasazují v případě sekundární plicní infekce bakteriemi.

Aktuálně lékaři testují, zda proti koronaviru nezabere lék remdesivir. Rovněž zkoumají možné využití léků proti viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS.

Lehčí případy mají symptomy podobné chřipce nebo jinému nachlazení, při těžším průběhu virus napadá plíce.

Nechoďte do ordinací, lékaře volejte telefonem

Při popsaných příznacích a podezření na kontakt s infikovanou osobou je nutno volat rychlou lékařskou pomoc na čísle 155. Sledovat možné příznaky by měli i lidé po návratu z rizikového prostředí, jako jsou oblasti s potvrzenými případy nákazy.

V takovýchto případech může být nařízena karanténa. S ohledem na riziko dalšího šíření se nedoporučuje navštěvovat zdravotnická zařízení či nemocnice, ale kontaktovat zdravotníky telefonicky.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Podobně jako u dalších kapénkových infekcí je základem prevence striktní dodržování základních hygienických pravidel, jako je časté a důkladné mytí rukou.

Jako prevence a ochrana slouží respirátory a masky s filtry FFP3 proti pevným částicím i aerosolům. Nošení roušky naopak před nákazou neochrání. Nosit roušku se doporučuje v případě nákazy, aby se zabránilo dalšímu šíření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám