Hlavní obsah

Zprávu Benešové, na niž odkazují Zeman s Babišem, by měli zveřejnit, míní Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v neděli v České televizi řekl, že je pro to, aby se zveřejnil materiál, který pro Pražský hrad vypracovala prezidentova poradkyně a nynější ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová, ze kterého prezident Miloš Zeman i trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO) vyvodili, že si lze v České republice objednat trestní stíhání. Předseda Pirátů Ivan Bartoš poukázal na to, že je těžké se ke zprávě dostat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček a předseda pirátů Ivan Bartoš v Otázkách Václava Moravce.

Článek

„Já bych se rád seznámil s těmi argumenty, a proto je potřeba, aby se ta zpráva zveřejnila,“ řekl Hamáček v Otázkách Václava Moravce. „Měl by to udělat objednavatel. Občané by měli mít právo si tu zprávu přečíst,“ dodal.

Přiznal, že sám materiál nezná. „Já jsem tu zprávu neviděl. Souhlasím s tím, aby byla zpráva zveřejněna, když se z ní objevují citace ve veřejném prostoru,” uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zmínil, že je obtížné zprávu získat. „Zajímalo by mě, kdo to má, jestli tu zprávu má Hrad, nebo vláda. Máme vyjádření od tří subjektů, která tu zprávu mají mít, a ten dokument nemáme.“

Naznačil, že dokud ji neuvidí, tak jako by ani neexistovala. A podobně jako to Piráti udělali už v týdnu, vytáhl paralelu s výrokem, který prezident připsal novináři Ferdinandu Peroutkovi, ale citaci nikdo nenašel.

Benešová už dříve uvedla, že ve zprávě „popisovala různé jevy, které jsou v současné době aktuální, co se týče státních zástupců“.

„Popsala jsem tam třemi větami dvě kauzy, které jsou dostupné z veřejných zdrojů,” uvedla ministryně a zmínila, že šlo o kauzy Beretta a Neograph.

Uvedla, že se nejedná o analýzu, ale o oponentní posudek a že materiál nezveřejní, protože byl pro Hrad. Ten ho ale také podle Pirátů nepředal.

Reklama

Výběr článků

Načítám